2008-09-03 00:00:00

Bolujete li od discomgoogolationa?

Hvata li vas panika ukoliko niste priključeni na Internet? Tuče li vam srce brže ako ste daleko od internetskih aplikacija?

Ako je tako - vjerojatno patite od poremećaja definiranog kao discomgoogolation. Od ovog novo-definiranog poremećaja koji se javlja kod nemogućnosti pristupanja internetu "boluje" prema anketi gotovo 44 posto Britanaca, dok njih 27 posto priznaju da su pod daleko većim stresom kad se ne mogu spojiti na Internet. Sam naziv discomgoogolation dolazi od engleske riječi discombobulate, što znači zbuniti, frustrirati, te svima poznatog Googlea, koji gotovo da "utjelovljuje" Internet.

"Sve pristupačniji širokopojasni Internet doveo je do toga da smo prvi put u povijesti zakoračili u kulturu 'instant odgovora'", kaže Dr. David Lewis, koji je poremećaj definirao mjereći otkucaje srca i aktivnost mozga.

"Čitav svemir različitih informacija nalazi se tek nekoliko klikova dalje, a postali smo ovisni o Internetu", dodaje Lewis. "Kad ne možemo pristupiti Internetu, nastupa discomgoogolation.  Naime, ukoliko su prekomjerno odvojeni od Interneta, kod onih koji pate od ovog poremećaja dolazi do rasta krvnog tlaka i povećane moždane aktivnosti."

Ova anketa također je otkrila da 76 posto Britanaca ne može živjeti bez Interneta, a više od polovice Britanaca koristi Internet između jednog i četiri sata dnevno, a 19 posto ljudi provodi tjedno više sati na Internetu nego sa svojim obiteljima. Statistike nadalje pokazuju da čak 47 posto ispitanih Britanaca vjeruje da je Internet važniji u ljudskom životu od religije, a čak svaki peti ispitanik poklanja više pažnje Internetu nego svom partneru.


www.skole.hr