2019-02-26 09:07:10

Knjižna booka 2019.

Knjižna booka, svečanost knjige i čitanja kojom se početkom travnja obilježava Međunarodni dan dječje knjige održat će se u utorak 2. travnja na Andersenov rođendan  u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s početkom u 11 sati.

Samo događanje organizirano je u dva bloka:

za učenike osnovnih škola za učenike srednjih škola.

Iako Knjižnu booku organizira Podružnica Grada Zagreba i Zagrebačke županije, ona otpočetka prelazi lokalne okvire, ponovo će se u sklopu Knjižne booke održati završnice dvaju natječaja u koje su uključeni učenici i osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Prvim, literarnim natječajem Kanižajada Limačijada odajemo počast pjesniku igre riječi, Podravcu Paji Kanižaju, a drugi je nazvan Stvarajmo eKreativno i potiče izražavanje i kreativnost učenika u novim medijima.

Program je raznovrstan i bogat, a vas pozivamo da se prijavite sudjelovanjem u (Ž)bookanju, Halabooki i Prebookiranju, a možete predložiti i neki drugi sadržaj vezan uz knjigu i čitanje!

(Ž)bookanje: predstavljanje odabranog autora na zanimljiv i neuobičajen način (anegdotama iz života, npr.)

učenici biraju autora kojeg će predstaviti predstavljanje može biti elektroničkom prezentacijom, plakatom, igrokazom, krasnoslovom (ili odabranom kombinacijom navedenog) trajanje ograničiti na najviše 15 minuta predstavljati može do pet učenika.

Prebookiranje: usporedba dvaju književnih djela po kriteriju koji učenici sami odaberu (kriterij sličnosti, kriterij suprotnosti, kriterij uzrasta kojem je djelo namijenjeno …)

učenici biraju književna djela koja će uspoređivati uspoređivanje može biti elektroničkom prezentacijom, plakatom, igrokazom, krasnoslovom (ili odabranom kombinacijom navedenog) trajanje ograničiti na najviše 15 minuta uspoređivati može do pet učenika.

Halabooka: kviz općeg znanja (književna djela s popisa obvezne lektire i sadržaji povezani s njima)

prijavljuju se ekipe s pet članova iz raznih razreda.

Nadamo se da ćete pozvati kolege učitelje na suradnju i da ćete je uspješno realizirati!

Pridružite se Hrvatskoj udruzi školskih knjižničara na petoj Knjižnoj booki!

Rok prijave je do 15. ožujka 2019. godine, a podatke za sudjelovanje unesite u direktno u tablicu (sastoji se od više radnih listova: za osnovnu školu, za kviz OŠ, za srednju školu i za kviz SŠ).

Za bilo kakva pitanja obratite se organizatoru putem e-adrese knjizna.booka@husk.hr.


www.skole.hr