2019-03-21 16:28:26

Još pet dana do Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Zagrebački će velesajam u šest paviljona ugostiti Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019. Najbolji učenici će u 43 strukovne discipline pokazati svoje vještine. 

Ovo inovativno događanje ujedno će biti i najveće strukovno natjecanje u ovomu dijelu Europe, a u prilog tome govore brojke - 43 discipline, više od 2 000 sudionika (580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava).   Novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u vještinama (EuroSkills i WorldSkills) te sličnim događanjima u drugim zemljama. Posjetitelji će moći besplatno posjetiti natjecanje te imati priliku i sami isprobati svoje vještine, sudjelovati u brojnim predavanjima, a očekuje ih se više od 10 000. 
  Natjecanje će se održati od 27. do 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkome velesajmu.   Početak natjecanja obilježit će se svečanim otvorenjem 26. ožujka u 18:00 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajama.
Natjecateljske discipline obuhvatit će atraktivan spektar - od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i pekarstvo, sve do suvremenih interdisciplinarnih disciplina - robotike i mehatronike. Posebno važnu ulogu imaju inovativne i razvojno orijentirane škole domaćini natjecanja, koje su u suradnji s Agencijom glavni nositelj ovoga velikog događanja kojem je podršku pružilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
  Škole i učenici - sudionici natjecanja - dolaze iz svih županija. U brojne discipline Agencija je kao partnere uključila više od 20 poslodavca, gospodarstvenika, obrtnika koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. 
Jedna od glavnih svrha novoga modela natjecanja je promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Posjetom Državnome natjecanju WorldSkills Croatia učenici osnovnih škola će dobiti priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama.   Dobit će i niz prilika za dodatno informiranje jer će na raspolaganju imati: Info pult: cjelodnevno informiranje učenika i drugih zainteresiranih o potrebama tržišta rada i uslugama HZZ-a koje im mogu pomoću u odabiru obrazovnoga programa i/ili zanimanja Korištenje e-alata HZZ-a: upoznavanje s e-alatom Moj izbor, mogućnost samoprocjene vlastitih interesa, kompetencija i osobina ličnosti povezanih s poslom Mogućnost sudjelovanja na radionicama namijenjenim učenicima osnovnih i srednjih škola pod vodstvom stručnih savjetnika HZZ-a: Korak prema prvome poslu Kako donijeti odluku o budućem zanimanju? Poduzetništvo – je li to za mene? Upravljanje razvojem vlastite karijere A što sad? Kamo nakon srednje škole? Samo natjecanje bit će popraćeno i brojnim aktivnostima poput „Isprobaj svoju vještinu“, gdje će učenici moći isprobati svoje vještine kroz jednostavne praktične zadatke, moći će sudjelovati u raznim radionicama, slušati informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja te o specifičnostima velikoga broja različitih zanimanja i novim modernim tehnologijama.
  Uz financijsku podršku ESF-ova projekta „Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre“, čiji je i korisnik, natjecanje organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja ima dugogodišnje iskustvo organizacije državnih strukovnih natjecanja u Hrvatskoj. Agencija je osmislila novi model natjecanja i kao platformu za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata kroz njihovo sudjelovanje u organizaciji i provedbi natjecanja kako bi se osigurala vidljiva međusobna poveznica između strukovnih škola i tvrtki. 
Popis disciplina i sve informacije o događanju dostupne su na poveznici http://worldskillscroatia.hr/hr/discipline/, a videonajava događanja dostupna je ovdje.  

www.skole.hr