2019-03-29 08:50:40

Najljepši školski vrtovi 2019.

Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozivaju sve vrtiće, osnovne i srednje škole te srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na natječaj „Najljepši školski vrtovi 2019.“.

Ustanove koje se žele prijaviti na natječaj trebaju, uz ispunjen upitnik, poslati tri fotografije školskog vrta i opis vrta s podacima koje biljke uzgajaju i tko sve radi u vrtu.

Svaka škola oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske te autohtono bilje svojega podneblja.

Na temelju pristiglih prijava prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti od travnja do listopada tekuće godine.

Nakon obilaska povjerenstvo odlučuje o nagrađenim vrtovima te na završnoj svečanosti krajem studenoga dodjeljuje niz nagrada i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj u sljedećim kategorijama:

Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u RH Najljepši vrtić u RH Najljepša učionica na otvorenom (nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja) Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Nagrada za tradicijski uzgoj (dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede) Najljepša područna škola u RH Nagrada za kontinuitet

Povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada.

Kako bi prijaviteljima bilo lakše utemeljiti i održavati školske vrtove, ovo su neki od osnovnih elemenata:

ukrasni grmovi ukrasno drveće (skupna ili pojedinačna stabla) sezonsko cvijeće trajnice sukulentne biljke ljekovito i začinsko bilje travnjak jezerce za uzgoj vodenoga bilja i životinja pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak pojedinačna stabla maslina ili maslinik povrtnjak kompostište živica – u slobodnom rastu ili oblikovana klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik… preporučuje se voditi fotodokumentaciju o radovima

Svi navedeni elementi nisu obvezni, ali postojeće treba oblikovno, estetski i funkcionalno povezati u skladnu cjelinu jer ljepota vrta ovisi i o međusobnom skladu i povezanosti svih elemenata.

Prosudbeno povjerenstvo tijekom obilaska razgledava vrt, daje stručne savjete učiteljima i djeci kako ispraviti nedostatke, a visokim ocjenama vrednuje one koji ulaze u uži izbor za neku od nagrada.

Prijave se šalju na e-adresu: najljepsi.vrtovi@hrt.hr.

Projekt "Najljepši školski vrtovi" provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz potporu  Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojnih donatora.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 


www.skole.hr