2019-06-12 17:54:50

LIKOVNI NATJEČAJ – „PLASTELINKO“ – širenje primjera dobre prakse Erasmus+ KA1 projekta

Osnovna škola Pantovčak prošli je mjesec organizirala veliki likovni natječaj za učenike osnovnih škola s područja Grada Zagreba. Međutim natječaj je bio toliko zanimljiv da smo zaprimili mnoštvo molbi i prijava za sudjelovanje škola iz cijele Republike Hrvatske.

Natječaj za učenike za učenike od 1. do 4. razreda organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta KA101 „Resourceful school“ kako bi se učenicima i učiteljima predstavila nova tehnika slikanja plastelinom.

Natječaj za učenike za učenike od 5. do 8. razreda organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta KA229 „Sustainability-everyone's responsibility“ kako bi se potaklo učenike na proučavanje obnovljivih izvora energija s naglaskom na njihovu važnost za budućnost čovječanstva.

Osnovna škola Pantovčak prošli je mjesec organizirala veliki likovni natječaj za učenike osnovnih škola s područja Grada Zagreba. Međutim natječaj je bio toliko zanimljiv da smo zaprimili mnoštvo molbi i prijava za sudjelovanje škola iz cijele Republike Hrvatske.

Natječaj za učenike za učenike  1. – 4. razreda organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta KA101 „Resourceful school“ kako bi se učenicima i učiteljima predstavila nova tehnika slikanja plastelinom.

Natječaj za učenike za učenike od 5. do 8. razreda organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta KA229 „Sustainability-everyone's responsibility“ kako bi se potaklo učenike na proučavanje obnovljivih izvora energija s naglaskom na njihovu važnost za budućnost čovječanstva.


Cilj natječaja je između ostalog bio i predstaviti učiteljima likovne kulture novu tehniku slikanja plastelinom na papiru. Opis tehnike možete bolje upoznati na slijedećoj poveznici: Slikanje plastelinom.

Tehniku slikanja plastelinom uveo je u našu školu profesor likovne kulture Tihomir Razum koji ju je prvi put isprobao u sklopu tečaja: "Active Art: Understanding and Enjoying Art in the Classroom and Beyond" u  Firenci, 18.02. – 23.02.2019. Tečaj je pohađao u sklopu KA101 Erasmus+ projekta “Resourceful school”.


Tema za učenike nižih razreda bila je energija vode ( motiv: rijeka, potok ), a za učenike viših razreda osnovnih škola energija vjetra ( motiv: vjetar ).

Naš vrijedni žiri, kojeg su sačinjavali profesor likovne kulture Tihomir Razum i učiteljice razredne nastave Borna Prpić Sovilj i Jasna Bartolović Rimac, imao je vrlo težak zadatak jer je na natječaj pristiglo dvjestotinjak divnih radova iz 18 osnovnih škola. Kod radova se ocjenjivalo korištenje tehnike u interpretaciji zadane teme, originalnost, kreativnost, kompozicija rada i cjelokupan umjetnički dojam.


U kategoriji nižih razreda osnovnih škola nagrade su osvojili:

Sven Ivić, OŠ Pavleka Miškine, Zagreb
Mentor: Natalija Jurišić Novosel Marija Ament, OŠ Miroslava Krleže, Zagreb
Mentor: Katarina Čolig  Paola Korman, OŠ Luka, Sesvete
Mentor: Natalija Damjanović

U kategoriji viših razreda osnovnih škola nagrade su osvojili:

Paula Šafranić, OŠ Marija Jurić Zagorka, Zagreb
Mentor: Mirjana Sever Mislav Klaić, OŠ Mate Lovraka, Zagreb
Mentor: Bernadica Mažar Tereza Smoljan, OŠ “Dr Ivan Mertz”, Zagreb
Mentor: Lahorka Rožić

POSEBNO SU POHVALJENI RADOVI:

Tatjana Kirčenkova, OŠ Marija Jurić Zagorka, Zagreb Antonio Trogrlić, OŠ Dragutina Domjanića, Zagreb Anja Čičak, OŠ “Dr Ivan Mertz”, Zagreb Anja Šimić, OŠ Otona Ivekovića, Zagreb Dora Kulež, OŠ Luka, Sesvete Ivan Matković, OŠ Drenje, PO Slatinik Drenjski Kaja Breitenberg, OŠ Dragutina Domjanića, Zagreb Lana Pejić, OŠ Pavleka Miškine, Zagreb  Mara Manzek, OŠ Pavleka Miškine, Zagreb Tin Tišljar, OŠ Sesvete, Sesvet

Dodjela vrijednih nagrada organizirana je u Osnovnoj školi Pantovčak 05. lipnja 2019. te joj je prisustvovalo 50tak učenika iz cijele Hrvatske sa svojim mentorima. Nagrađeni učenici su primili vrijedne nagrade, pohvalnice i zahvalnice.

U budućnosti ćemo, povedeni ovim prekrasnim iskustvom, organizirati još ovakvih divnih natječaja.


www.skole.hr