2009-03-16 00:00:00

Natječaj za stipendije United World Colleges

Ukoliko ste razmišljali o školovanju u inozemstvu te upoznavanju kultura i svakodnevnog života drugih zemalja, natječaj koji slijedi  zasigurno će vas zanimati.

United World Colleges Hrvatska raspisuje natječaj za stipendije za dvogodišnje školovanje u međunarodnoj obrazovnoj ustanovi United World Colleges od 2009. do 2011. godine. Natječaj je namijenjen učenicama i učenicima drugog ili trećeg razreda srednje škole s gimnazijskim programom. Na natječaj se mogu prijaviti učenice i učenici RH koji imaju prosjek 4.3 ili viši, a svaka škola može prijaviti dva učenika.

Učenici se imaju prilike prijaviti za sljedeće koledže:

UWC of  the Aadriatic, Italija Lester B. Pearson UWC, Kanada UWC – USA, Sjedinjene Američke Države.

Nastava i ispiti u koledžima odvijaju se na engleskom jeziku. Koledži su usvojili međunarodno priznati srednjoškolski program International Baccalaureate(IB) koji traje dvije godine na kraju kojih se polaže završni ispit.

Sve srednje škole s gimnazijskim programom u Hrvatskoj već su primile natječajnu dokumentaciju te svaka škola može kandidirati po dva učenika.  Rok za slanje prijava je 10. travnja 2009., a prijavne dokumente možete pronaći ovdje.

Što je UWC

UWC je jedina ustanova u svijetu koja okuplja učenike iz cijelog svijeta na završne dvije godine srednjoškolskog školovanja, a učenici se biraju isključivo putem organiziranog natječaja, neovisno o podrijetlu, rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti, društvenom položaju ili imovinskom statusu.

Povijest UWC-a

Krajem 1950-tih godina, s razvojem organizacije NATO, njemački pedagog i prosvjetni stručnjak Kurt Hahn uvidio je  da nekadašnji neprijatelji surađuju u ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Hanh je smatrao da se još više može učiniti na prevladavanju neprijateljstva Hladnog rata, koji je tada bio u jeku, ako se na jednom mjestu okupe mladi ljudi iz različitih zemalja. Tako je nastala ideja o koledžu  za učenike u dobi od 16 do 18 godina.

Tako je prvi UWC osnovan 1962. u Walesu, u Velikoj Britaniji. Od tada je osnovano još deset UWC-a: u Singapuru, Kanadi, Svaziju, SAD-u, Venezueli, Hon Kongu, Norveškoj, Indiji, Kostarici te Bosni i Hercegovini.

Svim koledžima zajedničko je kvalitetno obrazovanje i priprema za odlazak na sveučilište, razvijanje tolerancije i razumijevanja među učenicima različitih nacionalnosti te mnoštvo kreativnih, estetskih i sportskih izvannastavnih aktivnosti. U skladu s tim prilikom odabira stipendista velik je naglasak na samostalnosti, odgovornosti, svestranosti i spremnosti na učenje i upoznavanje drugih kultura, a ne samo na formalnom školskom uspjehu.
 
I za kraj jedan zanimljiv podatak, od 1979. g. do danas više od 100 hrvatskih stipendista završilo je UWC koledže širom svijeta.

Detaljnije informacije o natječaju možete pronaći na www.uwc.hr, a zanimljivosti o UWC-u možete saznati na www.uwc.org.


www.skole.hr