2007-04-05 00:00:00

7. travnja - Svjetski dan zdravlja
Ove se godine Svjetski dan zdravlja obilježava pod motom „Uloži u zdravlje za sigurniju budućnost“. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ove godine je podići svijest o ključnim globalnim zdravstvenim problemima. Stoga se želi potaknuti vlade, organizacije i razne tvrtke na ulaganje u zdravlje radi sigurnije budućnosti.
U današnje vrijeme globalizacije koja je omogućila efikasan i brz transport i trgovinu roba i usluga u cijelom svijetu, rapidno širenje raznih bolesti i prirodne katastrofe velikih razmjera postale su naša svakodnevica. U prijašnje vrijeme bolesti su se mogle  geografski lokalizirati, ili su se same po sebi širile toliko sporo da je bilo dovoljno vremena za uspostavu kontrole.

Uoči Svjetskog dana zdravlja, zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu skrb i branitelje organizirao je zdravstvenu akciju. Građani su na Cvjetnom trgu do 13 sati mogli provjeriti svoj plućni kapacitet, krvni tlak, gustoću petne kosti za rano otkrivanje osteoporoze te indeks tjelesne mase. Žene su se mogle predbilježiti i za mamografski pregled.
Odaziv građana bio je izuzetno velik, što puno govori o brizi za vlastito zdravlje i svjesnosti građana o važnosti neprestanog ulaganja u vlastito zdravlje.

Bolesti novog vremena  


U siječnju 2004. pedijatri su u bolnici u Hanoiu, Vijetnam otkrili skupinu djece s teškom respiratornom bolešću od kojih su mnoga podlegla komplikacijama. Taj je događaj obilježio prvi slučaj ljudske žrtve zaražene virusom H5N1 odnosno ptičjom gripom izvan Kine. Od tada je svijet u stalnoj panici od nove epidemije.

Ptičja gripa se širi prvenstveno putem zaraženih ptica i peradi. Ali ako ljudi imaju bliske kontakte sa zaraženim pticama, mogu se zaraziti. Zaraza se prenosi udisanjem zraka u prostoru gdje se nalazi ptičje perje ili njihove izlučevine (fekalije i urin). Zaraza se može prenijeti i putem ruku, u slučaju direktnog kontakta sa zaraženim sirovim ptičjim mesom.  U slučaju zaraze ljudi, ptičja gripa ubija 40 - 60% zaraženih osoba.

23 godine od pojave prve registrirane epidemije među homoseksualcima u Americi, svjetska epidemija AIDS-om ne jenjava ni danas.

HIV (Human Immunodeficiency Virus) je virus koji uzrokuje AIDS. Prenosi se krvlju, seksualnim kontaktom, s majke na nerođeno dijete, tijekom poroda i kasnije dojenjem. Osobe koje imaju HIV-infekciju će razviti AIDS kao rezultat te infekcije.

Sindrom stečene imunodeficijencije (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) je kronična neizlječiva bolest uzrokovana HIV-om. HIV oštećuje i uništava stanice imunološkog sustava i tako onemogućuje organizmu da se bori protiv bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija te ga na taj način čini podložnijim infekcijama poput pneumonija, meningitisa i određenih vrsta tumora.  Sam pojam AIDS podrazumijeva kasniji stadij HIV infekcije, iako HIV i AIDS kao termini označavaju istu bolest.

Znanje je najbolji lijek u borbi protiv HIV/AIDS-a, ptičje gripe ili bilo koje druge vrste bolesti. Stoga,  informirajmo se, razmislimo. Ponašajmo se odgovorno. Otklonimo rizik - budimo odgovorni svojim ponašanjem.www.skole.hr