2009-07-07 00:00:00

Najstarija među Biblijama odsad cjelovita na Internetu

Cjelovita Biblija 'Codex Sinaiticus', nastala prije otprilike 1.600 godina i jedna od najstarijih u svijetu, odsad je dostupna na Internetu, objavila je u nedjelju British Library (Britanska knjižnica). Online izdanje te Biblije rezultat je suradnje četiriju međunarodnih ustanova: British Library, Sveučilišne knjižnice iz Leipziga (Njemačka), Ruske nacionalne knjižnice iz Sankt Petersburga te samostana svete Katarine iz Egipta.

'Codex Sinaiticus', koju su grčkim jezikom na pergamentu od goveđe kože u IV stoljeću ispisali redovnici samostana sv. Katarine na brdu Sinaj, smatra se jednom od najstarijih poznatih Biblija. Polovica Starog zavjeta i cjelovit Novi zavjet s ispravkama koje su se unosile stoljećima očuvana je do danas na 400 listova od originala koji je sadržao njih više od 700, a ispisivali su ih licem i poleđinom četvorica pisara.

'Codex Sinaiticus je jedno od najvećih pisanih blaga svijeta', izjavio je dr. Scott McKendrick, voditelj British Library. 'Taj rukopis star 1.600 godina otvara prozor u početke kršćanstva i pruža iz prve ruke uvid u način na koji se Biblija prenosila s naraštaj na naraštaj'.

Codex se čuvao u samostanu sv. Katarine sve do 19. stoljeća kada ga je u Europu donio njemački znanstvenik Konstantin von Tischendorf iz Leipziga. Glavninu, odnosno 347 stranica, pribavila je sovjetska vlada 1933. godine, a danas se čuva u British Library. Sveučilišna knjižnica u Leipzigu čuva 43 stranice od 1844. godine, a Ruska nacionalna knjižnica deset stranica. Samo dvanaest stranica i četiri fragmenta ostala su u samostanu sv. Katarine, gdje su ih skrivene u dijelu zida pronašli redovnici 1975. godine.

Četiri ustanove dogovorile su 2005. postupnu digitalizaciju, kako bi se tekstom mogli koristiti stručnjaci diljem svijeta.

Prijevod je dostupan na njemačkom i engleskom jezikom, a tekst na adresi http://www.codexsinaiticus.org

 

vijest je prenesena s culturenet.hr


www.skole.hr