2009-08-13 00:00:00

Suze Sv. Lovre

Prekrasna nebeska pojava, meteorska kiša Perzeida sinoć je dosegla svoj vrhunac. Oni koji su sinoć uprli pogled k nebu, nakon zalaska Sunca, a prije izlaska Mjeseca, mogli su u jednom satu vidjeti 60 do 80 zvijezda padalica poznatih i kao suze sv. Lovre.

Meteorska kiša nabolje se mogla vidjeti između dva sata ujutro i izlaska Sunca.

Meteoridi - sitne čestice veličine između zrnca pijeska i špekule, najveće težine od tek desetine grama. Kada se meteoroid slučajno sretne sa Zemljom, u sudaru sa Zemljinom atmosferom on izgara i nestaje. Međutim, brzina kojom ulijeće u taj sudar toliko je velika (oko 60 km u sekundi, ili 220.000 km na sat), da on doslovno zapali zrak oko sebe. Tako nastaje zvijezda padalica.

Kad promatramo Suze svetog Lovre, čini nam se da baš sve zvijezde padalice dolaze iz jedne te iste točke na nebu! Tu točku astronomi zovu radijant, i njen položaj točno su odredili na karti zviježđa. Radijant Perzeida nalazi se - u zviježđu Perzej.

Sveti Lovro živio je u 3. stoljeću u Rimu i bio je jedan od sedmorice uglednih rimskih đakona. Crkveno blago koje mu je bilo povjereno na čuvanje podijelio je siromasima, pa ga je rimski imperator Valerijan dao uhititi, mučiti i spaliti. To se dogodilo 10. kolovoza 258. godine. Meteorska kiša Perzeida događa se upravo u dane mučeništva svetog Lovre, pa su ljudi toj pojavi dali ovo neobično ime.

Vijest je preuzeta s internetskih stranica Hrvatske radio-televizije.


www.skole.hr