2009-09-02 00:00:00

Radionice i edukacija o dijabetesu

Na Tomislavovom trgu u Zagrebu 17. i 18. rujna od 9 do 19 sati održavat će se radionice za školsku djecu te natjecanje za djecu sa dijabetesom.

Osim radionica, građani će moći izmjeriti šećer u krvi, saznati svoj indeks tjelesne mase i konzultirati se s liječnicima internistima.

Ovakvim akcijama Zagreb zauzima važno mjesto svjetske kampanje započete prije tri godine, koja upozorava na opasnosti što ih donosi ta bolest od čijih posljedica u svijetu umire više ljudi nego od malarije i AIDS-a zajedno.

Put do šećerne bolesti počinje hranom, koja se probavom razgrađuje do šećera - glukoze. Ona krvlju putuje u stanice uz pomoć inzulina, hormona koji luči gušterača. U našim se stanicama iz glukoze proizvodi energija za tijelo. Ako se ne proizvodi dovoljno inzulina, glukoza ne ulazi u stanice, nego raste njezina razina u krvi. Taj se poremećaj naziva dijabetes ili šećerna bolest. Danas se dijeli na nekoliko tipova, a u ovoj je kampanji riječ o tipu 2, od kojeg u našoj zemlji već boluje oko 180 000 ljudi, a zbog teže prepoznatljivih simptoma procjenjuje se da ih je i 100 000 više.
 


www.skole.hr