2009-09-03 00:00:00

9. rujna - Međunarodni dan pismenosti

I ove će se godine na dan 8. rujna obilježiti Međunarodni dan pismenosti. Ovogodišnji je slogan Snaga pismenosti (The Power of Literacy) jer se želi staviti naglasak na osnažujuću ulogu pismenosti i njenu važnost u građanskom i socijalnom razvitku.
 

Bit će to prilika da se upravo toga dana oda priznanje tisućama stručnjaka i dragovoljaca koji poučavaju i promiču čitanje i različite vrste pismenosti.

Podsjećamo da je UNESCO (tijelo UN-a za područje obrazovanja, znanosti i kulture) prije 42 godine ustanovio Međunarodni dan pismenosti sa svrhom promicanja važnosti čitanja i pismenosti u životu pojedinaca i društva u cjelini.

Hrvatsko čitateljsko društvo i ove će godine prigodno obilježiti taj dan, pa s njihovih web stranica prenosimo nekoliko ideja za obilježavanje Dana pismenosti.

Organizirajte u školi ili knjižnici sajam korištenih knjiga, časopisa, stripova ili školskih udžbenika Pozovite u školu ili knjižnicu osobe iz javnosti i kulture da učenicima govore o važnosti čitanja u životu ili da predstave omiljenu slikovnicu, knjigu… Organizirajte dogañaje kao što su: Osijek čita, Putujmo s knjigom itd. Budite dio čitateljskog lanca koji slavi pisce odreñenih etničkih i kulturnih skupina… Posjetite sa svojim učenicima lokalni dom za umirovljenike ili za nezbrinutu djecu i organizirajte čitanje slikovnica, knjiga, dnevnog tiska. Organizirajte u školi ili knjižnici, uz pomoć učenika i korisnika, jednodnevni tečaj za starije građane u kome ćete ih naučiti kako poslati SMS poruku mobitelom, e-poštom itd. Organizirajte jednodnevnu akciju u kojoj ćete zainteresiranim članovima zajednice odgovarati na pitanja vezana uz čitanje, poteškoće u učenju i čitanju, programe opismenjavanja koji se organiziraju u vašoj lokalnoj sredini itd. Neka Vam u tome pomognu volonteri - stručnjaci za čitanje, nastavnici, pedagozi, logopedi, knjižničari i ostale relevantne osobe iz lokalnih obrazovnih organizacija Organizirajte čitateljski maraton kako biste prikupili sredstva za kupnju knjiga za neprivilegirane članove zajednice, vrtiće, domove za nezbrinutu djecu, staračke domove, lokalnu knjižnicu itd. Potaknite godišnje natjecanje ili nagradu Organizirajte natječaj za učenike ili starije građane za najbolju pjesmu, kratku priču, fotografiju itd. na temu čitanja i pismenosti… Nagradite učenika koji je pročitao najviše knjiga u protekloj godini itd. Potaknite mjesni poslovni sektor na prikupljanje sredstava za kupnju časopisa i knjiga za škole i knjižnice u regiji Održite konferenciju za medije ili objavite prilog u lokalnom tisku kako biste javnost upozorili na važnost čitanja i pismenosti u zajednici.

Više informacija o Međunarodnom danu pismenosti i o načinima kako ga obilježiti i proslaviti nalazi se na mrežnim stranicama Hrvatskoga čitateljskog društva (www.hcd.hr) ili se može dobiti slanjem upita na hcd@hcd.hr. Ostali izvori: UNESCO (www.unesco.org) i Međunarodna čitateljske udruge (www.reading.org).


www.skole.hr