2009-09-30 00:00:00

Na UNESCO-voj listi sedam kulturnih fenomena Hrvatske

Hrvatska je na konferenciji UNESCO-a u Abu Dhabiju na listu zaštićene svjetske nematerijalne baštine uspjela upisati sedam svojih kulturnih fenomena, od prijavljenih 16, čime je postala zemlja s najviše zaštićenih kulturnih fenomena u Europi.

Na listi UNESCO-a od sada su Festa svetog Vlaha, čipkarstvo u Lepoglavi, na Hvaru i Pagu, zvončari iz Kastva, hvarska procesija za križem, dvoglasno pjevanje i sviranje istarske ljestvice, proljetna procesija Ljelja i tradicionalna proizvodnja drvenih igračaka iz Hrvatskog zagorja.

Za UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta (Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity) kandidirani su još Bećarac, Obrt za izradu reklji iz Gradišta, Nijemo dinarsko kolo, Ličko prelo, Tradicijski jurjevski običaji iz Turopolja, Medičarstvo u sjevernoj Hrvatskoj, Pokladni ophodi iz Međimurja, Priprema tradicijskog jela soparnik, Sinjska alka.

Time je Hrvatska postala zemlja s najviše zaštićenih kulturnih fenomena u Europi. Na svijetu dulju listu imaju samo Kina, Japan i Koreja.
 

 


www.skole.hr