2009-10-16 00:00:00

'Noć kazališta' diljem Hrvatske

Noć kazališta', jednodnevan događaj posvećen izvedbenoj i scenskoj umjetnosti, održat će se 21. studenoga u 30-ak kazališta diljem Hrvatske, a prvi put na nacionalnoj razini, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture, koje je pokrovitelj tog projekta.

Glavni ciljevi 'Noći kazališta' su promicanje kazališne umjetnosti. Publika će moći besplatno ili povoljnije gledati kazališne predstave, upoznati kazalište iza scene, prostore kojima inače nemaju pristup, rekao je Srećko Šestan, ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost u Ministarstvu kulture.

Podsjetio je da je projekt pokrenut prošle godine u Dječjem kazalištu 'Dubrava' i Šibenskome kazalištu na poticaj francuskih kazališnih umjetnika te da se na nacionalnoj razini dogovarao na okruglom stolu ravnatelja hrvatskih kazališta, u okviru ovogodišnjih 'Marulićevih dana'.

Projekt je prihvatilo cjelokupno hrvatsko glumište, naglasio je Šestan, dodavši da će ta manifestacija biti najbolji uvod u dodjelu Nagrada hrvatskog glumišta koja će se održati nekoliko dana kasnije.

Osnovna ideja projekta bila je da kazališnoj publici tu noć ponudimo nešto više od uobičajenog, a želja nam je da se projekt pretvori u međunarodni, rekao je koordinator projekta Leo Vukelić. Takva manifestacija postoji još samo u Madridu, gdje se održava na Svjetski dan kazališta u ožujku, dodao je.

U projekt su se dosad uključila 34 kazališta, kazališne skupine i ustanove u kulturi, a svako od njih samo odlučuje o svom programu. Rok za predaju prijedloga je 20. listopada.

Kazališne predstave popratit će gostovanja, čitanja tekstova suvremenih europskih autora, okrugli stolovi, koncerti, izložbe, igraonice i radionice za djecu. Očekuje se da će ulaz na većinu predstava biti besplatan, no, ne i u kazalištima koja te večeri prikazuju pretplatničke predstave.

Vijest je preuzeta s internetskog portala Culturnet.


www.skole.hr