2010-01-13 10:38:00

Šibensko kazalište slavi 140. obljetnicu

Šibensko kazalište ove godine slavi 140. obljetnicu koju će u sljedećih mjesec dana proslaviti dramskim izvedbama, koncertima, izložbama i večerima poezije, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj toga kazališta Dragan Zlatović.

Podsjetio je da je Šibensko kazalište otvoreno 1870. godine, a prva je predstava u njemu izvedena 29. siječnja te godine, zbog čega taj dan slavi kao svoj dan. To je kazalište jedno od tri najstarija u Hrvatskoj, a izgrađeno je novcem skupine šibenskih građana.

Proslava je započela 12. siječnja, komedijom 'Miss Univerzal' Sergeja Mioča, u izvedbi kazališne udruge 'Talija'.

U atriju kazališta 27. siječnja bit će otvorena izložba skica svečanog zastora koje će mu darovati Matko Trebotić.

Na sam Dan kazališta, 29. siječnja, bit će izvedena predstava 'Svečana večera u pogrebnom poduzeću' Ive Brešana, u režiji Zorana Mužića i izvedbi zagrebačke 'Komedije'. Najavljeno je također i gostovanje Scene Gorica iz Velike Gorice s predstavom 'Ljubavna pisma', u kojoj glume Ana Karić i Boris Buzančić. Baletni studio iz Šibenika 'Collegium musicum' izvest će predstavu 'Šumska bajka' u koreografiji Sokole Draganić-Vrančić.

U povodu 140. obljetnice Šibenskoga kazališta koncert će održati i sopranistica Nikolina Mazalin uz klavirsku pratnju Pavla Mašića. Šibenskoj publici predstavit će se i jazz-grupa 'Black Coffee', a Zajednica udruga klapa Šibensko-kninske županije organizira humanitarni koncert pod nazivom 'Pismo moja hrli tamo'.

U sklopu večeri poezije, prevoditelj s poljskog jezika Pero Mioč predstavit će poljske književnike 20. stoljeća Konstantyja I. Galczynskog, Czeslawa Milosza i Tadeusza Rozewicza.

Proslava 140. obljetnice završava 5. veljače izvedbom dječje predstave 'Kradljivci festivala', u produkciji Šibenskoga kazališta.

 

vijest je prenesena s culturenet.hr


www.skole.hr