2007-05-03 00:00:00

9. svibnja - Dan Europe
U sklopu Europskog tjedna, koji je započeo u srijedu 2. svibnja, svake se godine obilježava Dan Europe. Dana 9. svibnja u svim sadašnjim i budućim članicama Europske unije, obilježava se Dan Europe koji simbolizira zajedništvo i snagu europske zajednice država i ljudi.

Dan Europe obilježava se od 1985. godine kada se na Milanskom summitu u znak sjećanja na Schumanovu deklaraciju proglasili 9. svibnja Danom Europe. Toga je dana 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio prijedlog ujedinjenja proizvodnje ugljena i čelika Francuske i Njemačke. Međutim ta je inicijativa imala šire namjere od ujedinjenja proizvodnje ugljena i čelika tih dviju zemalja, a to je poticanje na očuvanje mira u poslijeratnom razdoblju u svim europskim zemljama. Tako je već iduće 1951. godine stvorena Europska zajednica za ugljen i čelik, preteča današnje Europske unije.

Europski dan proljeća

Europska unija ove godine slavi 50. godina od potpisivanja Rimskih ugovora, a tema obljetnice je „Zajedno od 1957“. Učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola obljetnicu obilježavaju u sklopu projekta Europski dan proljeća (Spring Day) koji traje od 26. ožujka do 30. lipnja 2007. godine. Spring Day  je projekt u organizaciji European Schoolneta  sa sjedištem u Bruxellesu uz podršku Europske komisije. Hrvatska je u projekt Spring Day ušla u rujnu 2004. godine. Cilj projekta je razvijanje svijesti, rasprava, promišljanja i učenja o Europskoj uniji i o budućnosti Europe, ali i pomaganje nastavnicima osnovnih i srednjih škola i drugim sudionicima u pronalaženju načina za poticanje svojih učenika na promišljanje sto znaci biti mladi građanin Europe i upotrebu informatičkih tehnologija u školama. Koordinatorica projekta Spring Day for Europe 2007. u Hrvatskoj je gospođa Biserka Dusparić iz  Osnovne škole "Mladost" u Osijeku.
Aktivnosti ovogodišnjeg Spring daya podijeljene su u dvije aktivnosti za osnovne škole pod nazivom Moj poklon za EU i Slike koje pričaju priču te aktivnosti za srednje škole pod nazivom Zajednički kalendar i Izgradnja mostova. Sve škole koje žele sudjelovati mogu se registrirati na web stranicama projekta http://www.springday2007.net.

Projekt Login@Europe

Natjecanje u izradi web stranica Login@Europe već šestu godinu za redom odvija se u organizaciji CARNeta i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Cilj natjecanja je pomoću informacijsko-komunikacijskih tehnologija prezentirati informacije o Europskoj uniji. Svečana svečana dodjela nagrađenima održat će se 4. svibnja 2007. godine u prostorijama Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, Josipa Marohnića 5, Zagreb. Prijenos događanja uživo možete pratiti putem Internetske televizije.www.skole.hr