2010-05-10 11:42:00

"3 I" – Tri dana ilustracije

U zagrebačkoj galeriji ULUPUH od 13. do 15. svibnja održat će se manifestacija pod nazivom ”3 I” – Tri dana ilustracije. Riječ je o trodnevnom događanju koje je zamišljeno kao dani otvorenih vrata ilustracije, interaktivnih zbivanja koja  obuhvaćaju i "isprepliću" ilustratore, pisce, publiku i slučajne prolaznike.

Izložba (13.5. – 15.5.2010., otvorenje u četvrtak, 13.5. u 19 sati) obuhvaća podsjećanje na prošlogodišnji Festival ilustracije organiziran od strane članova Sekcije i održan u lipnju u Fužinama, a uvod je i u buduće projekte. Naglasak je, pak, na izloženim radovima organizatora i sudionika Festivala, te popratnim zbivanjima koja izložbu čine polazištem i poligonom za još jedno propitkivanje konteksta, mjesta i načina nastanka ilustracije.

Tribina spisateljice Ane Đokić Pongrašić (petak, 14.5. u 17 sati) pod nazivom ”NE CRTAJ PO KNJIGAMA!” otvara niz pitanja vezanih uz raznorodnost (složenih?) ”odnosa” između ilustracije, teksta i dobi potencijale publike. Nestaje li u Hrvatskoj ilustracija knjiga za odrasle? Jesu li ilustracije samo za najmlađe? Kako se „mora“ ilustrirati za djecu? – samo su neka od njih. Odgovore će zajednički potražiti pisci, ilustratori i urednici, od kojih se neki pojavljuju u dvostrukim ulogama (ilustrator-pisac, pisac-urednik).

Radionica ”Prolaznik-umjetnik” (subota 15.5, od 10 do 13 sati i od 18 do 21 sat) Marijane Jelić i Nikoline Manojlović Vračar  smješta trenutak kreacije na ulicu, među slučajne prolaznike, djecu i odrasle, potičući ih da reagiraju na vizualne i pisane ”poticaje” i postanu aktivnim sudionikom nastajanja novih priča i crteža.  Takvom ”lančanom reakcijom” – bilo da se sudionici crtežom nadovezuju  na zadani tekst ili pisanom rječju na zadanu ilustraciju – širi se polje kreativnog procesa, približavajući ga publici koja u svakodnevnom životu s njime nema nikakvog dodira.

Organizatori ističu kako ”3 I” možda nisu ”3 dana koja su potresla svijet”, ali su svakako tri dana koja su ga učinila zanimljivijim i kreativnijim mjestom!“


www.skole.hr