2010-07-07 11:17:00

14. Bistra Sportske igre mladih

Prve Sportske igre mladih organizirane su 1996. godine u Splitu, s ciljem da omoguće svim osnovcima i srednjoškolcima sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta, kada imaju slobodnog vremena.

Ova ideja je rasla i postala jedna od najvećih amaterskih sportskih događaja u ovom dijelu Europe.

Organizirale su se pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske nogometne federacije, te počasnim pokroviteljstvom predsjednika RH, predsjednika Vlade RH te predsjednika Hrvatskog Sabora.

Gospodin Dave Richards predsjednik Premier Lige počasni je predsjednik Bistra Sportskih igara mladih.

Veleposlanici Igara su Niko i Zlatko Kranjčar, dopredsjednici Goran Ivanišević i Slaven Bilić. Igre također podupiru mnogi naši poznati sportaši poput Blanke Vlašić, Duje Draganje, Siniše i Nikše Skelina, Marija Ančića i mnogih drugih.

2004. godine počela se razvijati ideja o internacionalizaciji Igara, veliku potporu u ostvarenju tog cilja pružili su nam povjerenik za proširenje Europske Unije gospodin Olli Rehn te gospodin Erhard Busek, specijalni koordinator za Pakt o stabilnosti jugoistočne Europe.

Djeci i mladima u svim županijama širom Hrvatske pruža se mogućnost besplatnog sudjelovanja na natjecanjima, a najuspješnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno mini ljetovanje u svojstvu sudionika završnice u Splitu.

Druženje, sport i rekreacija pokazali su se kao najdjelotvornija alternativa svim mogućim negativnim činiocima današnjice. Stoga je program manifestacije dugoročno vezan uz promotivno-edukativnu akciju „Živimo život bez droge, jer droga oduzima život“, uz potporu Ureda vlade RH za suzbijanje zlouporabe opojnih droga.

Bistra Sportske igre mladih 2010. će tijekom cijelog ljeta kroz druženje i natjecanja u dvanaest sportova okupiti osnovnoškolce i srednjoškolce iz cijele
Hrvatske.

Natjecanja na županijskoj razini održavat će se od 22.06. - 12.07.2010., a regionalna natjecanja između županijskih pobjednika održat će se od 14.07. - 24.07.2010.
Na završnom natjecanju u Splitu sudjelovat će oko 20000 djece i mladih iz cijele Hrvatske i zemalja iz Regije.

Ovim programom promiče se način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play, alternativa svim mogućim negativnim činiocima današnjice koji se na izrazit način reflektiraju na populaciji djece i mladeži.
 


www.skole.hr