2010-09-17 11:43:00

16. do 22. rujna - Europski tjedan kretanja

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tema Europskog tjedna kretanja 2010. godine koja glasi "Putuj pametnije, živi kvalitetnije" odabrana je s ciljem skretanja pozornosti na višestruke opasnosti koje po ljudsko zdravlje predstavljaju trenutno prevladavajući urbani trendovi putovanja.

Široka uporaba motornih vozila u gradovima uzrokuje brojne zdravstvene probleme, poput respiratornih infekcija, prekomjerne tjelesne težine, krvožilnih oboljenja ili dijabetesa, ali nije nezanemarivo i povećano stradavanje ljudi u prometnim nezgodama.

Uslijed promjene klime učestalije su pojavnosti ekstremnih klimatskih događaja, kao što su poplave, oluje ili snažni toplinski udari. Zakrčenost prometnica povećava problem socijalne izoliranosti, dok povećana buka kod mnogih uzrokuje poremećaje spavanja ili čak nesanicu.

Stoga, ovogodišnje izdanje Europskog tjedna kretanja ima za cilj što veći broj europljana koji žive u urbanim sredinama osvijestiti da putuju "pametnije" - pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Tako će doprinijeti ne samo svojem zdravlju i dobrobiti, nego i zaštiti okoliša i kakvoći života u gradovima, pomažući da svi zajedno živimo "kvalitetnije".

Tri su organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, koje imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije.

Europski tjedan kretanja izrastao je iz inicijative "U gradu, bez mog automobila", pokrenute u Engleskoj 1995. godine. Zahvaljujući svojim ciljevima, ograničenju motoriziranog prometa u određenim urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza, brzo je prihvaćena od velikog broja lokalnih vlasti širom Europe, a 2000. godine uz potporu tadašnje Europske povjerenice za okoliš Margot Wallström "Dan bez automobila" ustanovljen je kao Europska inicijativa. "Dan bez automobila" koji se održava 22. rujna je svojevrsna kulminacija Europskog tjedna kretanja i označava završetak tjedna aktivnosti posvećenog održivom kretanju.

Ove godine se Europski tjedan kretanja obilježava u 1978 europskih gradova i općina, sa različitim aktivnostima i u različitim kriterijima.

U Hrvatskoj se obilježava u 16 gradova i jednoj općini:

 

Crikvenica - kontakt i aktivnosti    Delnice - kontakt i aktivnosti   Đurđevac - kontakt i aktivnosti      Grad Kaštela - kontakt i aktivnosti         Ivanić-Grad - kontakt i aktivnosti   Karlovac - kontakt i aktivnosti        Koprivnica - kontakt i aktivnosti Labin - kontakt i aktivnosti Ogulin - kontakt i aktivnosti Pula - kontakt i aktivnosti   Sračinec - kontakt i aktivnosti Šibenik - kontakt i aktivnosti     Trogir - kontakt i aktivnosti        Varaždin - kontakt i aktivnosti         Vukovar - kontakt i aktivnosti        Zabok  - kontakt i aktivnosti    Zagreb - kontakt i aktivnosti   

 

Izvori: www.mzopu.hr i www.mobilityweek.eu

 

 


www.skole.hr