2010-10-28 11:18:00

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige diljem Hrvatske

Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2010., nacionalne manifestacije kojom se promiču knjige i čitanje u  knjižnicama diljem Hrvatske obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga ponudom bogatog programa edukativnog i kulturnog karaktera. Ovogodišnji je program Mjeseca hrvatske knjige tematski posvećen Međunarodnoj godini biološke raznolikosti, a Knjižnice i druga kulturološka mjesta nude i program šireg tematskog okvira.

Tako će se u Makarskoj od 4. do 11. studenog biti otvorena izložba "Dječja knjiga u GKM" u Gradskom muzeju Makarska te promocija knjige Ivane Jelaš "Vjetar slobode" u prostorijama udruge Sunce. Gradska knjižnica Makarska povodom Mjeseca hrvatske knjige vrši se besplatan upis djece predškolske dobi kao i besplatan upis građana koji do sada nisu bili korisnici Gradske knjižnice Makarska te mogućnost vraćanje zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine.

Gradska knjižnica i čitaonica "Ante Jagar“ Novska obilježiti će Mjesec hrvatske knjige raznim programima. Osim predstavljanja slikovnice za djecu, predavanja o biološkoj  raznolikosti Parka prirode Lonjsko polje, bit će postavljena i izložba radova nastalih na ekološko edukativnim radionicama zaštitara prirode. U utorak 9. studenog održat će se predavanje o biološkoj raznolikosti koje će održati  djelatnici Parka prirode Lonjsko polje, a priredit će i izložbu. Na radionicama za djecu i učenike "Zavirimo u svijet biljaka i životinja Lonjskog polja“, svakog utorka i četvrtka izrađivat će se rode , žabe, leptiri, rogoz, lopoči... Gradska knjižnica i čitaonica Novska također u narednom periodu  provodi i akciju vraćanja knjiga bez naplate zakasnine te  besplatno učlanjenje novih članova.

U Puli će se na Odjelu za djecu i mladež održavati radionice "Čarobna škrinjica" u sklopu projekta Rođeni za čitanje te pričaonica "Čudesna priroda" a u Dječjoj knjižnici također se održavaju radionice s različitim temama. Više informacija o svemu moguće je vidjeti na http://www.gkc-pula.hr/download/mhk2010.pdf

 

U Gradskoj knjižnici u Zlataru je otvorena izložba radova Tina Samaržije, učenika 7. razreda zagrebačke osnovne škole Petar Zrinski. Mladi autor bavi se kaligrafijom, odnosno vještinom lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora. Najčešće su se u povijesti ovom metodom prepisivali sveti tekstovi, no Tin Samaržija među svojim radovima ima i vlastite knjige izmaštane po uzorima iz fantasya. U zlatarskoj knjižnici izložio je primjerice impresivno izrađenu repliku Knjige mrtvih iz filma "Mumija", kartu Međuzemlja iz filmske trilogije "Gospodar prstenova", vlastite "Vilinske kronike" i slično, no među izloženim radovima može se vidjeti i prijepis dijela Tore, kineskog pisma na bambusovim listovima, egipatskih motiva na papirusu ili primjerice prijepis Zlatne bule Bele IV-tog. 

Izložba u zlatarskoj knjižnici se može razgledati do 15. studenog. Do 15. studenog u knjižnici će biti još niz događanja: likovno-literarna radionica za predškolce, radionica za osnovnoškolce, izložba fotografija Zvonimira Puklina, predstavljanje zbirke poezije Barice Lorenz te predavanje o običajima zlatarskog kraja.

 


www.skole.hr