2010-11-12 10:32:00

Radionica izrade skulpturica od staniola u Muzeju suvremene umjetnosti

Radionica izrade skulpturica od staniola održat će se u Školici Muzeja suvremenih umjetnosti u subotu, 13. studenoga od 16 do 18 sati.

 

Što je zajedničko čokoladi i El Doradu? Nedvojbeno, Južna Amerika, ali i mnogi mitovi koji su isprepleteni oko najslađe poslastice na svijetu, slično kao što se stoljećima predu i brojni mitovi o El Doradu.

U kreativnu radionicu Čokolada u El Doradu koja je nadahnuta izložbom Danice Dakić i njezinim videom El Dorado, djecu će uvesti Jadranka Pintarić.

Djeca će naučiti porijeklo riječi čokolada, zašto je Aztecima bila čarobni napitak, zašto su je Maye posvećivale božanstvu plodnosti, zašto su je oba drevna naroda smatrali darom bogova, simbolom bogatstva i raskoši, te zašto je čokolada bila toliko cijenjena da se plodovima kakaovca - glavnim sastojkom čokolade - moglo trgovati kao novcem.

Potraga za čokoladom ipak nikad nije bila tako pogubna kao ona za zlatom El Dorada. Začudna i prelijepa, figura Zlatni splav El Dorada, koja se danas čuva u Muzeju zlata u Bogoti, a koju su neumorni tragači za blagom pronašli u jezeru, daje naslutiti kako možda ipak legenda nije neutemeljena.

U nastavku kreativne radionice, koju će voditi Ksenija Filipović, akademska slikarica, djeca će izraziti svoje viđenje krajolika El Dorada modeliranjem staniola u koji je zamotana čokolada. Najslađi zadatak je prvo dobiti prazan omot od čokolade…

Potrebno je najaviti sudjelovanje u radionici najkasnije do petka, 12. 11. do 17 sati na eduakcija@msu.hr

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica Muzeja suvremene umjetnosti.

 

     

www.skole.hr