2011-01-03 12:43:03

Djelomična pomrčina Sunca - 4. siječnja 2011.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca. Ovisno o trenutačnoj udaljenosti Mjeseca i Sunca od Zemlje, te o položaju promatrača na Zemljinoj površini, može nastupiti jedna od tri vrste pomrčina Sunca: potpuna, djelomična i prstenasta.

 

U utorak 4. siječnja 2011. godine zbit će se djelomična pomrčina Sunca. Bit će vidljiva iz Europe (osim Islanda), sjevernog dijela Afrike, zapadne i središnje Azije, te s cijelog Arapskog poluotoka. 

Kod djelomične pomrčine Sunca, Mjesec ne zaklanja kompletni disk Sunca, pa se prilikom promatranja pomrčine moraju koristiti zaštitni filteri (naočale za zavarivanje, posebne folije od Mylara, teleskopi i dalekozori sa zaštitnim filterima) da zbog velikog sjaja Sunca ne bi nastupila trajna oštećenja oka. 

Iz Hrvatske će se ova pomrčina vidjeti u prijepodnevnim satima, a u sredini (maksimumu) pomrčine će imati dosta veliku fazu od oko 75%. Faza pomrčine je postotak Mjesecom prekrivenog dijela prividnog promjera Sunca. Pomrčina se može promatrati uz korištenje zaštitnih filtera iz bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj gdje je vrijeme vedro. Za promatranje nije nužno koristiti teleskop jer se pomrčina može lijepo vidjeti golim okom uz obavezno korištenje zaštitnih filtera. Podaci o početku, sredini i kraju pomrčine, te o najvećoj fazi za pojedine gradove u Hrvatskoj su dani u sljedećoj tablici:

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica Zvjezdarnice Zagreb.

 

 


www.skole.hr