2011-01-17 15:09:23

Akcija "Sigurniji internet za djecu"

I u 2011. godini zajednica „Suradnici u učenju“ okupljena oko portala ucitelji.hr i digitalnog časopisa Pogled kroz prozor pokreće akciju za Sigurniji internet za djecu povodom Dana sigurnijeg Interneta. Ovogodišnja akcija namijenjena je učenicima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, roditeljima i ostalim osobama kojima je sigurnost djece na Internetu važna.

U prošlogodišnjoj akciji učitelji i nastavnici bili su pozvani da barem jedan školski sat posvete temi Sigurnosti djece na internetu te da podijele svoja iskustva i preporuke kako djecu naučiti primjerenom, odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu. Njihove članke moguće je pročitati na posebnim stranicama portala ucitelji.hr.

Ove godine pokreće se šira akciju koja će obuhvatiti učenike, učitelje, nastavnike i roditelje.

Učenici se u akciju uključuju izradom multimedijskih radova (animacija, videozapisa, igara i slično) kojima će svoje vršnjake upozoriti na moguće opasnosti na Internetu i dati im savjete kako ih izbjeći. Učenički radovi bit će predstavljeni na Izložbi multimedijskih radova na stranicama portala ucitelji.hr i nagrađeni. Rok za predaju radova je 15. veljače.

Učitelji, nastavnici i stručni suradnici u akciji sudjeluju predavanjem, radionicom ili nekom drugom aktivnošću koju će provesti s učenicima te svojim primjerom dobre prakse preporučiti kolegama kako djecu poučiti primjerenom, odgovornom i sigurnom ponašanju na Internetu. Primjeri dobre prakse bit će objavljeni u digitalnom časopisu za učitelje Pogled kroz prozor. Rok za predaju članaka je 20. veljače.

Roditeljima i ostalim odraslim osobama namijenjena su predavanja o sigurnosti djece na Internetu koja će se održati u gradskim knjižnicama širom Hrvatske te u obliku online webinara.
U predavanjima i webinarima govorit će se o prednostima i nedostacima Interneta, mogućnostima komunikacije korištenjem Interneta, zaštiti osobnih podataka, internetskim prevarama, nasilju preko Interneta, mogućim opasnostima i zamkama društvenih mreža te načinima na koje možete zaštititi dijete i svoju obitelj u takvim situacijama. Poseban naglasak u predavanju bit će na primjerenom, odgovornom i sigurnom korištenju Interneta. Predavanje će biti usmjereno na savjete i iskustva koja mogu pomoći roditeljima i djeci da se lakše snađu u svijetu suvremenih tehnologija.

Detalje akcije, opise učeničkih i učiteljskih radova, raspored i termine predavanja moguće je  pronaći na stranici akcije na portalu ucitelji.hr.

Svi sadržaji te aktualne vijesti o tijeku akcije bit će najavljeni i popraćeni na portalu ucitelji.hr.


www.skole.hr