2011-01-19 13:45:23

Edukacija mladih s temom "Održivi razvoj" u Elektrostrojarskoj školi Varaždin

U subotu, 22 siječnja 2011. godine u 9 sati u prostorima knjižnice Elektrostrojarske škole Varaždin počinje edukacija mladih s temom "Održivi razvoj". Edukacija se provodi u sklopu projekta "Održivi smo!" kojeg je nositelj Udruga za zaštitu i unapređenje čovjekovog okoliša "Franjo Košćec", a provodi se u partnerstvu s Elektrostrojarskom školom Varaždin i Odredom izviđača "Sirius" Varaždin. 

Održivi razvoj se prije svega tiče mladih, jer će oni tek osjetiti posljedice prekomjerne upotrebe resursa današnje generacije. Dobivanjem informacija o različitim temama koje se tiču održivog razvoja, mladi će dobiti ideje o praktičnom rješavanju istih, te dobiti mogućnost praktične izvedbe svojih zamisli. 

Teme koje će stručnjaci obraditi s grupom od 20 srednjoškolaca su hrana, energija, otpad i priroda. Mladi će posjetiti odredište vezano uz temu, kako bi vidjeli kako teme izgledaju u praksi. 

Nakon toga će izabrati jednu temu na osnovu koje će pod vodstvom mentora izraditi vlastiti projekt. Svoj projekt će predstaviti u svojoj školi, a nakon toga će ih ponuditi javnosti i malim gospodarstvenicima koji bi idejni projekt mogli provesti na širem planu. 

Naposljetku će srednjoškolci provesti nekoliko dana u prirodi gdje će naučiti 'preživljavati' s minimalnim civilizacijskim pomagalima. 

Učenici Elektrostrojarske škole Varaždin će tako naučiti o zdravom načinu života, podići svijest o okolišu i sigurnoj i zdravoj budućnosti. Predstavljanjem svog praktičnog rada će naučiti iznijeti i braniti svoju ideju, te se upoznati s radom udruga, volonterstvom i s važnosti civilnih inicijativa za bolju kvalitetu života. 

Projekt "Održivi smo!" financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i trajati će do lipnja 2011. godine.

 

Vijest je prenesena s portala Varaždin-Online.

 

www.skole.hr