2011-02-02 15:02:57

Od čega je građeno naše tijelo?

Naše tijelo sadrži više od 20 različitih kemijskih elemenata. U njemu ima najviše kisika, a kisik zajedno s vodikom daje vodu. Voda tvori oko dvije trećine mase tijela. Tijelo prosječne osobe sadrži oko 45 litara vode. Ono također sadrži ugljik u količini koja je otprilike jednaka onoj u 13 kilograma koksa. Veći dio tog ugljika, zajedno s kisikom i vodikom, tvori masnoće i šećere. Ugljik, vodik, kisik i dušik tvore bjelančevine neophodne za rad tijela.

U tijelu postoje i velike količine kalcija i fosfora. Ono sadrži više od 1250 grama kalcija i dovoljno fosfora za izradu 2000 šibica. Tijelo također sadrži dvije žlice sumpora, dovoljno željeza da se izradi čavao dug dva i pol centimetra, te tridesetak grama drugih metala.

Ljudskim tijelom upravlja mozak za kojeg se procjenjuje da sadržava sto bilijuna živčanih stanica koje mogu slati poruke brzinom tristo i dvadeset kilometara na sat srcu koje pumpa oko sedamdeset puta u minuti tijekom normalne aktivnosti - kroz krvne žile čija dužina iznosi oko sto tisuća kilometara - krv koja proputuje ukupno devetnaest tisuća kilometara u jednom danu, prolazeći kroz želudac čija je kiselina u stanju razgraditi žilet te kroz mišiće kojih ima pet stotina u ljudskom tijelu a od kojih je najjači jezik.

Nos može zapamtiti preko pedeset tisuća različitih mirisa, a kosa je otporna na mnoge kiseline i korozivne kemikalije i ne može ju uništiti hladnoća, promjena klime, vode ni druge sile prirode.

 

Tekst je preuzet s portala Cudaprirode.com


www.skole.hr