2011-02-18 08:00:00

Vrijeme je karnevala...

Karneval, kojeg neki zovu i ''peto godišnje doba''  tradicionalan je oblik zabave, opuštanja i reagiranja na život. Omogućuje očuvanje tradicije, a osim toga i stvaranje tradicije - kroz nove doživljaje, nove maske i nova vremena. 

Podrijetlo naziva karneval, kao uostalom i podrijetlo samog običaja, nije sasvim jasno. Najstariji korijeni riječi karneval tumače se nazivom za posljednju nedjelju prije korizme, domenica carnis privii (nedjelja bez mesa). Radi se o nekadašnjem običaju da se neposredno pred početak korizme (period od 40 dana prije Uskrsa) započne s postom, odricanjem od mesa. Iz imena te nedjelje razvio se tijekom srednjeg vijeka (najvjerojatnije u Italiji) naziv carnem levare (ukloniti meso) koji je preživio do našeg vremena u iskrivljenom obliku carnevale. Naziv karneval se, vjerojatno iz Italije, proširio čitavom Europom. 

Podrijetlo samog običaja karnevala treba tražiti u kulturama Sredozemlja i srednje Europe, gdje su se unutar karnevala brojni prastari običaji, usprkos gubljenju prvobitnog smisla i čestim zabranama, očuvali do danas, pa čak se i proširili svijetom.

Više tumačenja o porijeklu karnevala moguće je vidjeti na http://www.skole.hr/ucenici/os_visi?news_id=922#mod_news

Najpoznatiji karnevali u svijetu su oni u Rio De Janeiro, Veneciji, Nici i San Franciscu, a u Hrvatskoj su to Riječki, Samoborski i Senjski. Više o najpoznatijim karnevalima u Hrvatskoj i svijetu moguće je vidjeti na http://www.skole.hr/veliki-odmor/zabava?news_hk=5296&news_id=136&mshow=365#mod_news

Donosimo linkove na kojima je moguće vidjeti obilježavanje ovogodišnjeg karnevala u nekim hrvatskim gradovima:

Crikvenica Dubrovnik Krk Opatija Rijeka Samobor Senj Velika Gorica Zadar Zagreb

www.skole.hr