2011-02-10 15:28:00

Uključite se u prve zadatke za projekt 10:10 Teen

U srijedu, 9. veljače, objavljeni su prvi zadaci u sklopu projekta 10:10 Teen, a rok za predaju je petak, 18. veljače. Projekt 10:10 Teen ima za osnovni cilj uključiti što više mladih u aktivno smanjenje emisije ugljika, a dio je globalne kampanje 10:10. Pozivaju se svi zainteresirani učenici da se uključe u ovaj zanimljiv i koristan projekt.

Zadaci u projektu

Svake druge srijede bit će zadana barem tri nova zadatka, a sudionici će imati 10 dana da ih izvrše. Sudionici mogu odabrati jedan ili više zadataka – što ih više predaju, veće su šanse za osvajanje jedne od nagrada.  

Zadaci će biti sljedeće vrste:

kreativan zadatak – bit će zatraženo da napravite nešto kreativno, kao što je vizualni esej, plakat ili nešto slično zadatak računanja – bit će zadano da nešto izračunate zadatak postavljanja – bit će zadano da nešto postavite ili izradite

Svi zadaci vezani su uz klimatske promjene odnosno smanjenje emisije ugljika.

Slobodno se poslužite svom pomoći koju možete pronaći – Google, pitajte svoje nastavnike, roditelje ili prijatelje… Možete raditi samostalno ili u timu – odluka je u potpunosti vaša.

Za slučaj da zapnete, možete se obratiti organizatoru za pomoć na e-mail adresu 1010teen@1010global, s naslovom 'help'. Primit ćete odgovor u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 24 sata. Također, sva postavljena pitanja i njihovi odgovore bit će redovito objavljivani na Facebook stranici, na www.facebook.com/1010teen.

Prvi zadaci

Zadaci su objavljeni u srijedu, 9. veljače, a rok im je petak, 18. veljače 2011. godine, u podne po srednjeeuropskom vremenu (CET - Central European Time).

Zadaci su sljedeći:

Kreativan zadatak: izradite vizualni esej koji pokazuje barem pet načina za smanjenje emisija ugljika. Ukoliko niste sigurni što je vizualni esej, pogledajte primjere na http:// www.frankejames.com. Možete koristiti fotografije, crteže ili što god vam se učini iskoristivo. Možete sami napraviti fotografije ili iskoristiti one koje pronađete na Internetu. Vizualni esej treba sadržavati i tekst. Ocjenjivat će se i kreativnost i informacije; iz vaših eseja bi se trebalo moći saznati kako smanjiti emisije ugljika. Zadatak računanja: izračunajte emisiju ugljika u 2010. godini (period od 12 mjeseci) za vas ili vašu cijelu obitelj. Slobodno možete koristiti kalkulatore emisije ugljika koji se nalaze na Internetu, no pri predaju svog rada trebate objasniti sljedeće: koje ste predmete uključili u izračun i koji ste kalkulator koristili (priložite adresu web stranice na kojoj ste računali). Zadatak postavljanja: Napravite i/ili postavite u svojoj školi ili domu kutije za sakupljanje najmanje tri različite vrste otpadaka koji se mogu reciklirati. Uz to, saznajte gdje možete odnijeti te kutije kada se napune.

Zadaci se mogu pronaći i na adresi http://1010teen.posterous.com/first-set-of-tasks.

Nagrade za prvi zadatak

Nagrade pogledajte na priloženoj fotografiji.

Za cijeli projekt je pripremljeno mnoštvo zanimljivih nagrada, a točno o kojima se radi saznat ćete uz svaki zadatak. Nagrade će se slati u sve dijelove svijeta, jedino treba imati na umu da će se čekati između 4 i 8 tjedana na dostavu.

Predaja zadataka

Budući da je ovo međunarodni projekt, zadaci trebaju biti predani na engleskom jeziku. Ukoliko predate svoje rezultate na nekom drugom jeziku, bit će prevedni putem Google translatora, što znači da im može biti smanjena kvaliteta. Neće se ocjenjivati poznavanje engleskog jezika.
Sa svakim novim zadatkom bit će postavljen i rok, koji će biti vrlo razuman i svi zainteresirani će moći stići ispuniti zadatke u zadanim rokovima.

O projektu

Udruga Nektarina iz Hrvatske je idejno osmislila projekt, te će voditi njegovu realizaciju tijekom godine.
O 10:10 Teen projektu moguće je pročitati na engleskom jeziku na:

http://www.1010global.org/bar/1010-teen-project http://www.1010global.org/bar/the-best-party-in-town http://www.1010global.org/bar/1010-teen-game-on


Više detalja o projektu 10:10 moguće je pročitati na nekoliko mjesta:

u knjižici na hrvatskom jeziku http://issuu.com/NektarinaNonProfit/docs/1010__hr_end_aug_book na Portalu za škole na adresi http://www.skole.hr/veliki-odmor/zanimljivosti?news_id=4885 na web stranici projekta na engleskom jeziku http://www.1010global.org/
 

www.skole.hr