2011-03-04 11:46:24

Maslinovo ulje Osnovne škole učenika Bartula Kašića dobilo Zlatnu medalju na manifestaciji maslinara Mediterana Maslina Split 2011.

Na tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana Maslina Split 2011., u organizaciji Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, održano je natjecanje u kvaliteti maslinovog ulja.

Na ovogodišnjem natjecanju između 1 017 uzoraka maslinovog ulja i 10 mediteranskih zemalja, po sudu 32 međunarodna ocjenjivača Zlatnu medalju zaslužilo je ulje OŠ Bartula Kašića Zadar.

Ova priznanja su im nagrada jer se radi o ozbiljnom natjecanju na kojem su svaku godinu u konkurenciji s preko tisuću uzoraka ulja mnogih eminentnih maslinara Dalmacije i Mediterana. Masline ne  tretiraju insekticidima niti pesticidima,samo ih gnoje uz redovito rezanje. Brigu o masliniku vode članovi eko-sekcije, no gotovo svi učenici tijekom školovanja na bilo koji način, najčešće berbom i svakodnevnim održavanjem, uključuju se u rad i brigu oko maslina.

Svake godine u školi dobiju oko 100 litara ekstra djevičanskog ulja, a prodaja se vrši interno među školskim osobljem i to po tržišnim cijenama. Od tih prihoda održava se maslinik i školski vrt.

Obilježavajući dan zdravlja već desetak godina učenici i djelatnici posjećuju staračke domove i bolnicu te uz ostale darove daruju i maslinovo ulje onima kojima je najpotrebnije.

 

Vijest je prenesena s portala Zadarskilist.hr


www.skole.hr