2011-03-11 16:08:00

Mjesec frankofonije u Hrvatskoj

Mjesec frankofonije podrazumijeva aktivnosti koje se provode u Hrvatskoj s ciljem promicanja kulturne i jezične raznolikosti. Više od 200 različitih manifestacija će se organizirati tijekom ožujka u 10 gradova Hrvatske: u Dubrovniku, Koprivnici, Rijeci, Imotskom, Osijeku, Splitu, Varaždinu, Vinkovcima, Zadru i Zagrebu. Tijekom mjeseca ožujka na rasporedu su festivali frankofonskog filma, koncerti, izložbe, predavanja i stručni skupovi, kazališne predstave, sportska događanja, besplatni tečajevi francuskog jezika u Francuskim alijansama u Zagrebu i Zadru te državno natjecanje iz francuskog jezika u Krapinskim toplicama.

Kao središnji događaji izdvajaju se:

Tjedan frankofonskog filma u kinu Tuškanac od 7. do 12. ožujka o čemu je više moguće vidjeti na internetskim stranicama Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj; Koncert švicarskog kantautora Thierrya Romanensa u utorak 15. ožujka u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Aktivnosti su organizirane od strane udruga civilnog društva, uz potporu veleposlanstava i kulturnih centara zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije te u suradnji s hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstvom kulture te Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa.

Cjelokupan program Mjeseca frankofonije također je dostupan na internetskim stranicama Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj.


www.skole.hr