2011-03-19 22:31:07

Spring Alive: praćenje čudesne proljetne migracije ptica u Europi

U nedjelju, 20. ožujka 2011., u 10 sati na ulazu u zagrebački park Maksimir održat će se predstavljanje međunarodne Spring Alive akcije. Ovo je peta godina edukativne kampanje Spring Alive koju provodi međunarodna Udruga za zaštitu ptica BirdLife u suradnji s partnerskim udrugama u preko 30 europskih zemalja. Kampanja je usmjerena na fenomen seobe ptica i ovog proljeća započinje u Hrvatskoj po prvi puta u suradnji s Udrugom BIOM.

20. ožujka 2011. predstavit će se Spring Alive kampanja djeci i građanima. Na info-pultu će se dijeliti informativni i radni materijali kako bi se ovaj projekt što uspješnije proveo tijekom proljeća. Dodatno će se posjetiteljima ponuditi ture promatranja ptica u Maksimiru. Također, svi zainteresirani će u razgovoru sa stručnjacima Udruge moći saznati više o kampanji i o pticama, te njihovoj zaštiti u Hrvatskoj.

O Spring Alive akciji

Već petu godinu za redom, djeca u dobi od 8-12 godina potiču se raznim načinima na sudjelovanje u promatranju ptica selica koje pristižu u proljeće na gniježđenje. Preko 30 partnerskih udruga Birdlife-a sudjeluje u Spring Alive događanjima diljem Europe, promovirajući zaštitu prirode i ptica među najmlađima. Kampanjom se želi potaknuti cijele obitelji na izlete u prirodu uz promatranje ptica kao primjer zanimljive i privlačne zabave na otvorenom.

Djeca se potiču na korištenje posebno namijenjene Internet stranice na kojoj mogu unijeti svoja opažanja ptica selica, pregledavati rezultate opažanja i dijeliti svoja iskustva s drugima na http://www.springalive.net.
Stranica je također izvor velike količine informacija za male ornitologe – promatrače ptica. Putem Spring Alive internet stranice, djeca iz cijele Europe pozvana su da razmijene svoja prva opažanja rode, lastavice, čiope, kukavice i pčelarice.

„Od djece, njihovih prijatelja i obitelji željeli bismo saznati kada prvi glasnici proljeća pristižu u Hrvatsku. Ono što zanima nas ornitološke organizacije je saznati dan u godini kada većina ljudi po prvi puta opazi određenu vrstu ptice, i tako svake godine", izjavio je Vedran Lucić, ornitolog i jedan od voditelja projekta Spring Alive za Hrvatsku.

Opažanja ptica selica, koja djeca mogu na vrlo jednostavan i njima pristupačan način prenijeti putem Spring Alive internet stranice, pomažu stručnjacima ornitolozima da vide dolazi li ovih pet odabranih vrsta ptica ranije nego prijašnjih godina, što može ukazivati na povećanje temperature u europskim zemljama. Na ovaj način Spring Alive kampanja može doprinijeti podizanju svijesti o klimatskim promjenama među Europskom mladeži.

Sve detalje o Spring Alive akciji moguće je saznati u dokumentu u prilogu, a moguće je preuzeti i letak i poster akcije.


www.skole.hr