2011-03-24 12:15:39

Hrvatski savez informatičara otvorio IRC poslužitelj

Hrvatski savez informatičara je , radi poticanja razmjene iskustva i ideja mladih informatičara Republike Hrvatske, otvorio IRC poslužitelj Hrvatskog saveza informatičara. Poslužitelj je otvoren s ciljem da postane mjesto učenja i druženja među mladima s posebnim interesom za informatiku i programiranje iako su možda zemljopisno razdvojeni.

Želja je i da poslužitelj bude otvoren svima, te se očekuje da će i starije generacije sudjelovati aktivno te svoja iskustva prenositi mladim natjecateljima.

IRC

IRC predstavlja način komunikacije među ljudima u stvarnom vremenu. "IRC je kratica za Internet Relay Chat - doslovni prijevod je "razgovor putem Interneta", koji je nastao 1988. godine. Kao što postoje poslužitelji web stranica (npr. Apache ili IIS), tako postoje i IRC poslužitelji, na koje se korisnici spajaju putem irc klijenata, biraju kanal ili kanale koje će koristiti, te potom komuniciraju s ostalim korisnicima IRC-a koji se nalaze na istom kanalu." (izvor: Wikipedija, http://hr.wikipedia.org/wiki/IRC).

IRC poslužitelj Hrvatskog saveza informatičara dostupan je na adresi irc://irc.hsin.hr (standardni port 6667, odnosno 6697 ukoliko se koristi SSL enkripcija).

Za pomoć i sva pitanja vezana uz IRC poslužitelj moguće se javiti na irc@hsin.hr
 

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama Hrvatskog saveza informatičara.

 


www.skole.hr