2011-04-04 12:51:37

Revolucija u biologiji - pronađen virus koji jede druge viruse

U vodama Antarktike tim znanstvenika pronašao je novi tip virofaga, odnosno virusa koji jede druge viruse. Tim znanstvenika predvodio je Ricardo Cavicchioli sa Sveučilišta New Sout Wales dok je sami virofag pronašla studentica Sheree Yau i dala mu ime Organixc Lake Virophage (OLV), po jezeru u kojem je pronađen.

Riječ je o trećem virofagu ikad pronađenom. Prvi je otkriven 2008. godine u Parizu i zove se Sputnik, a drugog su otkrili u Njemačkoj i dali mu ime Mavirus.  Virofazi napadaju druge viruse što je prvi pokazao Sputnik. Oni se ne mogu razmnožavati u domaćinu već moraju naći drugi virus koji već postoji i zauzeti njegovo mjesto.

Sputnika su primijetili tako što je napao mamavirusa koji je prebivao u amebi i potpuno ga uništio. OLV je pronađen u grupi velikih virusa koji napadaju alge i samo zahvaljujući njima, alge se rješavaju opasnog virusa ii cvjetaju tijekom ljetnih mjeseci. Nedavna otkrića tri virofaga otvaraju vrata pojavljivanju sličnima. Njihovo proučavanje tek počinje i mnogo toga znanstvenici tek trebaju otkriti.

 

Tekst je preuzet s portala Dnevnik.hr


www.skole.hr