2011-04-05 09:31:19

"Škrinje otkrića" u 50 zagrebačkih osnovnih škola

Zaklada Siemens Stiftung donirala je 200 Škrinja otkrića koje Siemens Hrvatska u suradnji s gradovima i županijama dodjeljuje školama diljem Hrvatske. Prve Škrinje otkrića je dobilo 50 osnovnih škola Grada Zagreba. Škole je odabrao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Škrinju otkrića čine dvije čvrste drvene kutije do vrha napunjene svim materijalima, opremom i priborom koji učenici i njihovi nastavnici trebaju kako bi izveli 22 znanstvena pokusa iz područja energije, elektriciteta, okoliša i zdravstva. One primjerice sadrže žarulje, električne motore, baterije, toplomjere, velike grafičke prikaze ljudskog tijela i laboratorijske posude s rupicama za rekonstruiranje umanjene verzije postrojenja za pročišćavanje voda.

Pomoću ovog pribora za pokuse, nastavnici će se opskrbiti dodatnim edukativnim materijalima i stručnim znanjem. U Škrinju otkrića također su uključene i upute za nastavnike u obliku DVD-a, brošure na rasklapanje i tematske kartice na hrvatskom jeziku. Ne samo da Škrinja otkrića upoznaje učenike s prirodnim znanostima, nego se grupiranjem različitih materijala te izvođenjem i opisivanjem raznih pokusa poboljšavaju fine motoričke, jezične i kognitivne sposobnosti djece.

Škrinju otkrića razvio je Science-Lab iz Njemačke, pionir znanstvenog obrazovanja za mlađe uzraste. Škrinje su izrađene i sastavljene u radionici pod pokroviteljstvom Caritasa u Njemačkoj. U Hrvatskoj su dobiveni certifikati o zdravstvenoj ispravnosti.

 

Vijest je preuzeta s internetskih stranica kompanije Siemens Hrvatska.


www.skole.hr