2011-04-08 13:17:33

Što svojim korisnicima nudi Gradska knjižnica Zadar?

Gradska knjižnica Zadar mjesto je koja pruža usluge svojim korisnicima u različitim oblicima i s pomoću suvremenih tehnologija, a s ciljem približavanja informacija, znanja i kulture žiteljima grada Zadra, Zadarske županije i njihovim gostima.

Cilj je također i poticanje čitanja te doprinos obrazovanju i bogaćenju kulturnoga života svakog pojedinca u zajednici, a sve to kroz razne aktivnosti koje se nude - predavanja, tribine, kreativne radionice, igraonice, pričaonice, čitaonice, projekcije…

Sve aktivnosti raspoređene su po odjelima, ovisno o uzrastu korisnika. Odjeli unutar središnje gradske knjižnice jesu: američki kutak, čitaonica, glazbeni, odrasli,studijska, zavičajna, matična i MMD(multimedijalna dvorana).

Dječji odjel

Nama je posebno zanimljiv dječji odjel koji na raspolaganju ima:

 „kutić slikovnica“ u kojem je građa smještena na niskim policama kako bi bile dostupne djeci; igraonicu koja je osmišljena u skladu s lokalnim motivima -  ima“brodić” i “mul” na kojima se priređuju čitanja, pričanja priča i igra. Na drvenom podiju ili “mulu” događaju se i različite scenske improvizacije, predstave, skečevi, igre s animiranim lutkama. U prostoru igraonice organiziraju se programi za predškolsku djecu u društvu roditelja ili druge odgovorne osobe; „kutić za roditelje“ koji je smješten uz igraonicu nudi popularnu psihološko-pedagošku literaturu, brošure i časopise; fond igračaka koji ima korijene u igraonici Ogranka Bili brig. Igračke se ne posuđuju; središnji prostor dječjeg odjela namijenjen djeci školske dobi. U tom prostoru djeca čitaju, listaju knjige, časopise, stripove, pišu domaću zadaću, igraju društvene igre ili sudjeluju u radionicama , a mogu se uključiti i u aktivnost „mladi knjižničari“. Na odjelu se kontinuirano izmjenjuju tematske ili prigodne izložbe knjiga i slikovnica, kojima je cilj predstavljanje postojećeg fonda.

Čitav odjel zapravo je veliki izložbeni prostor dječjih radova. Na Dječjem odjelu moguće je, u dogovoru s nastavnicima, održati sat lektire , a djeca u Knjižnici mogu van školskih okvira pokazati što rade na slobodnim aktivnostima. Tako u goste dolaze plesne i dramske grupe i dr. U obližnjoj multimedijalnoj dvorani organiziraju se predavanja, predstave i projekcije.

Jednom mjesečno održavaju se susreti s teenagerima, popularna Svaštarnica čija se ideja temelji na američkim programima za mlade Open Mike (Otvoreni mikrofon).

Ovakve organizirane aktivnosti s djecom pridonose tome da dijete gradi osjećaj pripadnosti skupini i knjižnici surađujući s voditeljima i ostalim učesnicima radionica. Na taj način se razvija osjećaj za suradnju i dobronamjernost prema drugima jer na radionicama ne vlada napetost zbog toga što se mora pobijediti ili suočiti s porazom. Povremeno u takvim aktivnostima gostuju roditelji demonstracijama svojih vještina ili stručne osobe, likovnjaci, glazbenici itd...

Uz aktivnosti s djecom, razvija se i komunikacija s njihovim roditeljima i učiteljima. Radionice im pružaju mogućnost da se kroz rad i razgovor druže sa djecom. Roditelji mogu promatrati igru i rad, a mogu se i aktivno uključiti, dobivaju povratnu informaciju o sebi kao odgajatelju, razmjenjuju iskustva s drugim roditeljima, vide ponašanje svog djeteta u odnosu na drugu djecu.

Ogranci Gradske knjižnice Zadar

Osim središnje gradske knjižnice u sklopu koje radi devet odjela, građanima su dostupni i ogranci Arbanasi, Bibliobus, Bili brig, Crno i Ploča. Posebno zanimljiv je ogranak Bibliobus u kojem korisnici mogu pronaći knjige, slikovnice, stripove, enciklopedije, rječnike, leksikone, glazbene i računalne CD-e i DVD-e, računala s pristupom internetu, fotokopirni stroj. Bibliobus svaka dva tjedna odlazi u zadarska mjesta po određenom rasporedu - Raspored stajališta od siječnja do lipnja 2011.

U ostalim ograncima korisnici imaju mogućnost čitati dnevni, tjedni i mjesečni tisak, posuđivati knjige (noviju građu, beletristiku, popularno znanstvenu literaturu, znanstvenu, biografije, zbirku literature za djecu - knjige i slikovnice), fotokopirati...

Raspored događanja u pojedinim knjižnicama moguće je vidjeti u kalendaru koji se nalazi na internetskim stranicama Gradske knjižnice Zadar.


www.skole.hr