2011-04-08 16:32:00

10 najšarenijih mjesta na svijetu

Svjetlije i blage fasade su sastavni dio većine gradova na svijetu. Ali, ipak postoje mjesta koja karakteriziraju razigrane i šarene fasade. U nastavku je moguće vidjeti 10 najšarenijih mjesta na svijetu.

Burano - Italija

Burano je otok u Venecijanskoj laguni, koji poput Venecije ima kanale koji ga dijele na manje dijelove, dakle, nije jedan otok već arhipelag. Kućice kričavo šarenih boja postale su njegov zaštitni znak.

Buenos Aires - Argentina

Buenos Aires glavni je grad Argentine, a ujedno i njen najveći grad. U gradskoj četvrti La Boca prevladavaju raskošne boje. Kako bi kvart postao primamljiviji i ljepši prije 50 godina su fasade obojane različitim bojama. Danas se ova gradska četvrt uvrštava u najatraktivnije turističke destinacije grada.

Cape Town - Južnoafrička Republika

Cape Town je jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike (druga dva su Pretorija i Bloemfontejn) kao i glavni grad provincije Zapadna Kaplandija. Poslije Johannesburga i Durbana, Cape Town je treći najveći grad zemlje. Grad se nalazi na obali Atlantskog oceana. Njegova muslimanska četvrt Bo-Kaap nije samo šarena i vesela nego je posebna i po svojim uličicama i naguranim džamijama.

Chefchaouen - Maroko

Marokanski plavi gradić nalazi se između dva brda, a muslimani iz Andaluzije su u 15. stoljeću obogatili ovaj grad prepoznatljivom estetikom i bojama svoje zemlje. Plava i bijela boja čine pravi vizualni doživljaj.

Kopenhagen - Danska

Nyhavn možda u prijevodu znači nova luka, no ovdje je ipak riječ o staroj luci. Šarene kuće nekoć su u svojoj unutrašnjosti skrivale raskalašene krčme i tatoo studije, a danas se tu nalaze turistički kafići i restorani.

Tobermory - Škotska

Glavno mjesto otoka Mull karakteristično je po svojoj pitoresknoj maloj luci koja je okružena šarenim kućicama.

Manarola - Italija

Malo selo Manarola sagrađeno je na strmoj stijeni uz more, a položaj, šarene kućice nanizane jedna pored i iznad druge te brojni vinogradi ono su što ga čini zanimljivim i posebnim.

Santorini - Grčka

Santorini u prošlosti poznat i kao Kallistē (najljepši) ili Thera, ime je dobio po sv. Ireni (Santa Irina), zaštitnici otoka.

Svoj današnji karakterističan izgled 'duguje' erupciji vulkana, prije otprilike 3500 godina, kada je zapadni dio otoka nestao u morskim dubinama, a tsunami izbrisao tadašnju civilizaciju Minojaca koja je postojala u tim krajevima, dok su se negdje u isto vrijeme pojavile i priče o legendarnoj Atlantidi.

Poseban je otok ne samo zbog lokacije, klime, nego i upečatljive i prepoznatljive arhitekture i bijele te plave boje.

Guanajuato - Meksiko

Nekoć najbogatiji grad Meksika, poznat je po svojim uskim ulicama koje su pravi šareni labirint i zadivljuju svojom ljepotom koja potječe iz kolonijalnog doba.

Bergen - Norveška

Stara gradska četvrt Bryggen grada Bergen je pod UNESCO zaštitom. Tu se nalaze 62 građevine iz srednjeg vijeka koje su napravljene od drveta i predstavljaju sliku nekadašnjeg izgleda grada.

 

Tekst i slike su preneseni s portala Budi.In.

 

 


www.skole.hr