2011-04-19 08:49:00

Međunarodni projekt "Art & Earth" u Hrvatskoj

Projekt Art & Earth (Umjetnost & Zemlja) međunarodnog je karaktera i usmjeren je na edukaciju nastavnika, roditelje, djece i ostalih stručnih osoba o 1. Milenijskim ciljevima koji se odnose na očuvanje vode i borbu protiv siromaštva i gladi. Nositelj projekta je Grad Vicenza, a projekt se paralelno provodi u Osijeku, poljskom gradu Czestochowi te talijanskoj Vicenzi.

Kroz projekt, osim edukacije i didaktičkih radionica, izradit će se i kratki film s porukama djece o značenje vode, a u sklopu kreativnih radionica ukrasit će se na tisuće plastičnih boca koje će se i javno prezentirati krajem kolovoza 2011. godine u sklopu Brezinoga projekta "Zemlja bez granica" tvoreći na jednoj od osječkim ulica naziv "Čuvajmo boje vode".

To će biti prigoda i za milenijsku fotografiju te nastupe djece iz raznih ustanova i organizacija. Kako je projekt i humanitarnoga karaktera, tako će sve uključene škole i vrtići iz sve tri zemlje organizirati prigodnu prodaju ukrašenih boca, a prikupljena sredstva namijenjena su školama u Burkini Faso.

U sklopu redovitih aktivnosti u realizaciji projekta u koji je kao jedini predstavnik iz Hrvatske od kraja prošle godine uključen Osijek, predstavnici talijanske organizacije posjetili su partnerske organizacije u ovome projektu - Udrugu za rad s mladima "Breza" i Centar za predškolski odgoj Osijek.

Posjetili su i Osnovnu školu Mladost koja uz OŠ Višnjevac, OŠ Grigor Vitez, OŠ Retfala, OŠ Tenja sudjeluje u didaktičko-kreativnim radionicama projekta.

Učenici OŠ Mladost su kroz pjesmu i ples pokazali svoje kreativne ideje u izradi boca koje simboliziraju njihove autoportrete u prenesenom značenju te se oslanjaju na ovogodišnju temu projekta o dostupnosti vode i hrane svim ljudima na Planeti noseći prigodni naziv "Čuvajmo boje vode".

Projekt će se provoditi još jednu školsku godinu kada će naglasak biti na edukaciji i borbi protiv gladi kroz multimedijalnom upoznavanje i prezentaciju Burkine Faso.

Iako je broj edukatora i uključenih odgojno-obrazovnih ustanova ograničen u samome projektu i sveden na pet vrtića i pet osnovnih škola, u dogovoru s talijanskim predstavnicima kao nositeljima projekta te edukatorima iz osječkih ustanova, dopušteno je uključivanje i drugih vrtića i škola.

Zainteresirane ustanove mogu sudjelovati u izradi boca i završnoj prezentaciji, a edukatori će ih posjetiti i obučiti za rad bez naknade. Od ustanova se očekuje dobra volja i ideje kako od otpadnih materijala ukrasiti boce, te prenošenje poruke projekta "Čuvajmo boje vode!"

Zainteresirani se mogu obratiti nacionalnoj koordinatorici projekta, Suzani Vargović na telefon +385 31 272 583 ili na e-mail: suzana@breza.hr.

 

Izvor: www.osijek031.com


www.skole.hr