2011-04-28 13:06:31

Festival židovskog filma Zagreb - poziv osnovnim i srednjim školama

Peti po redu Festival židovskog filma Zagreb ove godine se održava od 22. do 28. svibnja. Riječ je o manifestaciji koja uz filmsku, objedinjuje i glazbenu te likovnu umjetnost, a održava se u kinu Europa. Iako je tema na koju se ovaj događaj fokusira Holokaust, vrijednosti koje Festival promiče mnogo su univerzalnije: poticanje i zagovaranje multikulturne različitosti, dijaloga, tolerancije i mirnoga suživota pripadnika različitih nacionalnosti i religija.

U skladu s tim, Festival se ističe svojim programom “Edukacijska jutra”.

Cilj je ovoga projekta približiti mladima tragediju Holokausta, na njima razumljiv način, kroz prizmu stradavanja prvenstveno židovskog naroda, ali i općenito svih onih koji u Drugom svjetskom ratu nisu imali sreće biti, po nacistima, “prave” rase. Na ovaj način se nastoji kod učenika još više produbiti ljubav prema bližnjima te razviti njihova tolerancija i razumijevanje prema svima s kojima ne dijele istu nacionalnost, jezik, rasu, religiju ili stavove.

Program Edukacijsko jutro, namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole, održat će se 26. svibnja u kinu Europa s početkom u 12 sati. Zamišljen je tako da se učenicima prikaže film Hanin kovčega/Inside Hana’s Suitcase, 2009., 88 min; dirljiv dokumentarni film o sestri i bratu čije je sretno djetinjstvo u Čehoslovačkoj zamijenjeno patnjama samo zbog židovskoga podrijetla, a ispričan je kroz priču Hanina kovčega pronađena pedesetak godina nakon rata. Poslije filma slijedi predavanje Branka Lustiga o njegovu iskustvu u zloglasnim koncentracijskim logorima te na koncu kratki razgovor s učenicima. Ulaz je slobodan.

Program Edukacijsko jutro, namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima društveno- humanističkih fakulteta, predviđen je za 23. svibnja u kinu Europa s početkom u 12 sati. Izvest će se prema zamisli prof. Franka Sterna, profesora filma, moderne njemačke povijesti i kulture te direktora Centra za njemačke studije i austro-njemačke studijske programe na Sveučilištu u Beer-Shevi u Izraelu. Program uključuje:

projekciju dvaju filmova na temu Holokaust: Prisustvo ženstvenosti /A Feminine Presence, Francuska 1987., režirao Eric Rochant, na francuskom s engleskim titlovima, u trajanju od 16 minuta te Recite svojoj djeci/Tell your children, Mađarska 2004., scenarist i redatelj: Andras Salamon, bez dijaloga, u trajanju od 5 minuta; predavanje prof. Franka Sterna, a tema predavanja je: Žene u holokaustu - Bolna sjećanja u međunarodnom filmu od 1945. godine te poticajnu raspravu u kojoj učenici aktivno sudjeluju (nakon svakoga filma).

Prijave za sudjelovanje primaju do 1. svibnja 2011. Za sve informacije moguće se obratiti na mail luka.rincic@jff-zagreb.hr ili na brojeve telefona +385 1 4813 658 te +385 91 4813 667.

 

Vijest je prenesena s Hrvatskog povijesnog portala.


www.skole.hr