2011-05-05 14:46:44

Projekt Europskog matematičkog društva (EMS) - internetske stranice za one koji žele znati više o matematici

Internetske stranice www.mathematics-in-europe.eu projekt su Europskog matematičkog društva (EMS), kojemu je cilj da smanji rascjep između uobičajenog razumijevanja i stvarne istine o matematici.

Ovaj projekt je zanimljiv jer se obraća svakom koga zanima matematika: novinarima, srednjoškolcima, studentima, nastavnicima i profesionalnim matematičarima. Treba naglasiti da upravo zato što se ova stranica obraća širokoj publici njen je cilj predstaviti materijale koji se mogu razumjeti, bez posebnog i opširnog matematičkog predznanja.

Stranice sadrže mnoštvo zanimljivih i korisnih tekstova. Učenici će zasigurno naći nešto što ih zanima a broj tema je ''beskonačan''. Web stranica nudi:

opće informacije: što je matematika; karta matematičkih zemalja; veze matematike sa drugim područjima: glazba, umjetnost, … povijest i filozofiju matematike; natjecanja koja bi vas mogla zanimati; u bliskoj budućnosti i matematičku pomoć; i za sve buduće studente matematike informacije o mogućnosti zapošljavanja matematičara.

Iako je službeni jezik ove web stranice engleski i većina tekstova je na engleskom, nudi se i izbornik na 14 jezika (uključujući i hrvatski) a uz srednjoškolsko znanje engleskog jezika učenicima neće biti problem razumjeti ovaj sadržaj. Nastojat će se u budućnosti što više tekstova prevesti i objaviti na hrvatskom jeziku tako da i zaljubljenici u matematiku sa slabijim znanjem engleskog mogu koristiti ove internetske stranice.

 


www.skole.hr