2011-05-05 15:26:12

"Noć pod zvijezdama na Ruđeru" - 9. svibnja 2011.

Na Institutu Ruđer Bošković (Bijenička cesta 54, Zagreb) 9. svibnja održat će se „Noć pod zvijezdama na Ruđeru“. Od 17 sati bit će moguće gledanje Sunca teleskopom s H-filterom. U 18 sati započinje predavanje ravnatelja Zvjezdarnice Zagreb dr. sc. Dragana Rose pod naslovom Opasno lice Sunca. Na predavanju će biti riječi o drugom, "opasnom" licu Sunca koje karakteriziraju burni energetski procesi čije se posljedice odražavaju na Zemlji i njenoj okolini.

Razumijevanje tih procesa i njihovih učinaka osobito je važno danas, kada raspolažemo brojim tehničkim sustavima u svemiru i kada su letovi u svemir s ljudskom posadom postali uobičajeni. Pouzdanost tehničkih sustava i sigurnost astronauta u velikoj mjeri ovise o stanju Sunčeve aktivnosti. Što danas znamo o Sunčevoj aktivnosti? Kako je pratimo? Na koje načine ona utječe na naš planet i našu svemirsku okolinu? Neka su to od pitanja na koja će se pokušati dati odgovori.

U 19 sati počinje prikazivanje znanstveno-popularnog filma SCI CSI, svojevrsne parodija na TV seriju CSI, u kojem znanstvenici IRB-a pomažu policijskom inspektoru u rješavanju zagonetnog ubojstva, a za 20 sati planirano je gledanje noćnog neba teleskopima.

Noć pod zvijezdama na "Ruđeru" IRB organizira u suradnji s Hrvatskim astronomskim društvom, Zvjezdarnicom Zagreb, Astronomsko-astronautičkim društvom Zagreb, Remetinečkim astronomskim društvom i Astronomskim društvom Beskraj.

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica Instituta Ruđer Bošković.


www.skole.hr