2011-05-17 15:00:00

Europski tjedan mladih 2011. - od 15. do 21. svibnja

Od 15. do 21. svibnja 2011. godine se u svim Programskim zemljama programa Mladi na djelu obilježava Europski tjedan mladih. Tijekom Europskog tjedna mladih staviti će se naglasak na program Mladi na djelu, kao i na europske strategije prema mladima te na ulogu mladih u stvaranju Europe.

Jezgra svakog Europskog tjedna mladih su aktivnosti Strukturnog dijaloga u središtu Europe, Bruxellesu. Strukturni dijalog je kontinuirani ciklus konzultacija i razgovora između mladih i donositelja odluka na prioritete koji se mijenjaju svakih 6 mjeseci. Za vrijeme Europskog tjedna mladih u Bruxellesu će se okupiti 140 mladih i predstavnika vlasti iz cijele Europe i raspraviti o budućnosti provođenja Strukturnog dijaloga kao i o najaktualnijoj temi u svim europskim strategijama mladih - zapošljavanju mladih. Hrvatsku će predstavljati Marko Boko iz Mreže mladih Hrvatske.

2011. je proglašena Europsko-kineskom godinom mladih te će se tijekom cijele godine nizom aktivnosti promicati interkulturni dijalog i međusobno razumijevanje između mladih iz Europe i Kine, kako bi se produbila suradnja EU i Kine. Jedan od središnjih događaja Europsko-kineske godine mladih će se dogoditi upravo za vrijeme Europskog tjedna mladih, kada će delegacija od 120 ljudi iz Kine posjetiti Europu i sudjelovati u nizu aktivnosti širom Europe zajedno s mladima iz Europe. Nakon trodnevnih događanja u Belgiji, kineska delegacija će se podijeliti u sedam skupina i posjetiti sedam zemalja članica EU. Skupina Kineza će posjetiti susjednu nam Sloveniju, gdje će se upoznati sa slovenskim mehanizmima sudjelovanja mladih u društvenom i političkom životu na lokalnoj i regionalnoj razini.

U studijski posjet u Sloveniju u okviru Europsko-kineske godine mladih su uključeni i mladi iz Hrvatske. Hrvatsku delegaciju će činiti predstavnici šest savjeta mladih iz različitih dijelova Republike Hrvatske te predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU.

Osim Agencije za mobilnost i programe EU, koja u suradnji s regionalnim info centrima za mlade organizira niz događanja širom Hrvatske, u obilježavanje Europskog tjedna mladih su se uključili i Europski dom Slavonski Brod i OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika.

U okviru podakcije 5.1 programa Mladi na djelu Europski dom Slavonski brod organizirati će Strukturni dijalog između lokalnih i regionalnih vlasti i 40 predstavnika savjeta i organizacija mladih iz istočne Hrvatske, s ciljem aktivnijeg uključivanja mladih u život lokalne zajednice. OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika obilježiti će Europski tjedan mladih kroz radionice i predavanja za učenike sedmih i osmih razreda o europskim temama te izložbu literarnih radova inspiriranih Europskim tjednom mladih.

U okviru Europskog tjedna mladih, na svečanosti u Antwerpenu, koji je proglašen glavnim europskim gradom mladih za 2011., predsjednik Komisije Barroso će dodijeliti nagrade najboljim projektima u okviru Europske volonterske službe u tri kategorije:

Globalno društvo Inovativno društvo Uključivo društvo

Mladi hrvatski volonteri i hrvatske organizacije će biti zastupljeni u dva projekta u kategoriji Uključivo društvo. Više informacija o ova dva projekta te o svim nominiranim projektima moguće je vidjeti na: http://www.youthweek.eu/best-volunteer-projects/nominated-projects/

Službeni portal Europskog tjedna mladih je www.youthweek.eu gdje je moguće vidjeti zanimljive članke iz cijele Europe, više informacija o samom Europskom tjednu mladih a i popis svih događanja u Hrvatskoj (Dubrovnik, Osijek, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zagreb)  te popis događanja u ostalim europskim zemljama.


www.skole.hr