2011-05-17 13:49:50

"Dani Ruđera Boškovića" u Tehničkom muzeju Zagreb

Povodom obilježavanja 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, u Tehničkom muzeju u Zagrebu održati će se manifestacija Dani Ruđera Boškovića, od 18. do 20. svibnja 2011. 300. obljetnica rođenja Ruđera Boškovića je 18. svibnja pa će se tijekom tjedna u Tehničkom muzeju održati tri prigodna popularno-znanstvena predavanja za građanstvo.

U srijedu, 18. svibnja 2011. u 18 sati, Stipe Kutleša će održati predavanje „Genijalne ideje Ruđera Boškovića“. U predavanju će se istaknuti najvažniji doprinosi Ruđera Boškovića pojedinim znanostima i pokazati da su njegove ideje doista genijalne. Mnoge od tih ideja bile su prvijenci i neke su se tek u kasnijoj znanosti ostvarile, a neke još nisu. Izvor njegovih ideja je uglavnom u apriornim principima i dosljednim misaonim izvodima iz njih.

U četvrtak, 19. svibnja u 18 sati Mladen Martinis  će održati predavanje „Ruđer Bošković u svjetlu moderne znanosti“. Ruđer Bošković je bio dominantna znanstvena figura u prvoj polovici 18. - stog stoljeća, ali njegovo kapitalno djelo „Teorija prirodne filozofije i jedinstveni zakon sila“ tek danas dobiva punu znanstvenu opravdanost. Njegovu ideju o neprobojnim fizikalnim točkama danas prepoznajemo kao fermione. Njegova univerzalna sila  na tragu je današnjih teorija ujedinjenja svih prirodnih sila. Predavanje će obuhvatiti ova zapažanja kao i neka druga koja tek dobivaju na važnosti kao npr. oscilirajući svemir.

U petak, 20. svibnja u 18 sati Tatjana Kren  će održati predavanje “Astronomski izazovi u stoljeću Ruđera Boškovića“. Bit će dan osvrt na problem gibanja Zemlje i Boškovićev stav o tom pitanju, razvoj teleskopa, osnivanje zvjezdarnica, posebno Boškovićeve u Breri i drugo.

Ulaz na sva predavanja je slobodan.

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica Tehničkog muzeja Zagreb.


www.skole.hr