2011-05-26 13:07:20

Predstavljanje rezultata projekta "Mala škole čiste energije"

Na predavanju za osnovne škole grada Zagreba održanom 20. svibnja 2011. u Centru za kulturu Novi Zagreb, predstavljeni su rezultati projekta "Mala škole čiste energije". Uz dobar odaziv učenika i nastavnika, u okviru projekta održan je čitav niz predavanja, predstavljanja i radionica širom Hrvatske.

Projekt "Mala škola čiste energije" uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa provodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR). Osnovni cilj ovog projekta je uvođenje i detaljnije obrađivanje tema povezanih s energijom i energetikom u nastavu u osnovnim školama, te na taj način podizanje razine svijesti i znanja učenika, roditelja i nastavnika o važnosti energije u svakodnevnom životu, utjecajima koje uporaba energije izaziva u okolišu te načinima kako je te utjecaje moguće ublažiti ili izbjeći.

Projekt "Mala škola čiste energije" je bio usmjeren učenicima šestih razreda u Labinu, Puli, Zagrebu i Dubrovniku. Izrađena je slikovnica "Obnovljivi izvori energije", radni listovi, prateći materijali za nastavnike, prijedlog dvije provjere znanja i evaluacijski listići.

Slikovnica i radni listovi prvenstveno su namijenjeni učenicima šestih razreda osnovnih škola, u okviru nastavnog predmeta Priroda, ali ih Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa predlaže i za uporabu u sklopu predmeta Geografija, Tehnički odgoj, na satovima razrednika i u vannastavnim aktivnostima. Svi materijali trajno su dostupni na Internetu, na adresi www.MojaEnergija.hr/klinci.

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je najavilo provođenje državnog natjecanja povezanog s održivim načinima uporabe energije, za osnovne i srednje škole. Posebna motivacija za sudjelovanje učenika i njihovih mentora je nagradno putovanje na EU Sustainable Energy Week u Bruxelles za najuspješnije sudionike. Natjecanje će se održati u sljedećoj školskoj godini, a nastavnici se mogu uključiti i u osmišljavanje pravila natjecanja u radionici krajem lipnja. Nastavnici zainteresirani za radionicu mogu se javiti na e-mail igor.capan@door.hr.


www.skole.hr