2011-05-31 09:06:25

Dan sadnje stabala - ENO Tree Planting Day

ENO Tree Planting Day (dan sadnje stabala) jedna je od najpoznatijih aktivnosti ENO programa. ENO - Environment online je globalna virtualna škola i mreža za održivi razvoj koja pokreće različite programe koji su podržani od važnih institucija, kao UNEP – United Nations Environmental Programme, i UNESCO  - United Nation Education, Scientific and Cultural Organisation. Više o mreži moguće je pročitati na www.enoprogramme.org

ENO Tree Planting Day je manifestacija koja je otvorena svim školama i skupinama koje se zanimaju za okoliš, održivi razvoj i mirotvorstvo. Organizira se dva puta godišnje: u svibnju (veže se uz 22. svibnja - Dan biološke raznolikosti) i u rujnu (veže se uz 21. rujna - Dan sadnje stabala). Pokrenuta je 2000. godine i dosad su se u ovu inicijativu uključile tisuće škola iz više od 150 zemalja svijeta. Do sada je zasađeno 4 milijuna stabala, a plan je do 2017. godine zasaditi ukupno 100 milijuna stabala. Tree Planting Day se ove godine odvija pod motom „Šume za ljude - za buduće generacije“ budući da je 2011. godina proglašena međunarodnom godinom šuma.

Više o projektu je moguće saznati na stranici www.enotreeday.net

Ciljevi „Dana sadnje stabala“ su:

razvijati ekološku svijest izgrađivati pozitivne stavove vezane uz održivi razvoj razvijati svijest i poštivanje vlastitog i tuđeg kulturnog i biološkog bogatstva razvijati vlastiti identitet kroz pripadnost kulturi, poštujući različitost poticati odgovornost za okoliš i za budućnost lokalne ali i globalne zajednice.

 

 


www.skole.hr