2011-05-31 12:16:20

Edukacija djece o potrebi očuvanja i zaštite jadranskog podmorja

Društvo za ekološka istraživanja Paks i „Jadran - Galenski laboratorij“ d.d. iz Rijeke započinju s nacionalnim edukacijskim projektom. Krajem ove školske godine i početkom iduće u nekoliko osnovnih škola i vrtića u Rijeci i Kvarnerskom zaljevu održat će se edukacijski projekt pod nazivom "Edukacija djece o potrebi očuvanja i zaštite jadranskog podmorja".

Ekološke radionice će voditi članovi društva za ekološka istraživanja Paks, a uz podršku "Jadran" - Galenskog laboratorija“ d.d. iz Rijeke koji ove godine slavi svoju 20. obljetnicu. Radi se o dugoročnom projektu na nacionalnoj razini koji će kroz niz godina pomoći u edukaciji mladih i njihovom osvještavanju da je Hrvatska pomorska zemlja, da njeno more nosi mnogo benefita i da ga trebamo čuvati.

Ovo je dugogodišnji projekt u kojem su do danas sudjelovala brojna djeca iz više vrtića i osnovnih škola na otocima i duž priobalja. Projekt sufinanciraju i podržavaju također Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa kao i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Članovi Društva za ekološka istraživanja Paks osim organiziranih multimedijalnih predavanja za odrasle, sustavno rade i na edukaciji najmlađih. Tako već trinaest godina intenzivno rade s djecom predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te ih kroz dvodnevne tečajeve upoznaju s vrijednostima podmorskih staništa Jadrana. U tu svrhu izradili su nastavni program koji je u praksi polučio izvrstan uspjeh. Smisao programa odnosno predškolske i školske radionice jest poučiti djecu da je more živo.

Na plaži Sablićevo su se 27. svibnja održale završne radionice Projekta za OŠ Pećine. Radionice su počele 8 sati ujutro, a interesantan dio održao se između 10 i 11 sati kada su ronioci iz mora vadili otpad i smeće te upozoravali djecu da se to ne smije bacati u more, a vadili su i žive organizme da im pokažu da je more živo i da ga trebaju čuvati.

Ovaj tjedan radionice će se održavati u osnovnoj školi u Kostreni.

 

Vijest je prenesena s portala R-1.hr


www.skole.hr