2011-06-10 15:30:04

Nacionalna aktivnost obilježavanja Europske godine volontiranja u Hrvatskoj - Zajedno za zajednicu

Riječ volonter označava osobu koja besplatno obavlja neku službu, dakle volontirati znači besplatno služiti. U svijetu su volonterstvo i volontiranje definirani na različite načine i imaju različite dimenzije, ali se može slobodno reći kako je u svojoj najširoj definiciji volonterski rad neplaćeno, nekarijerističko, neprofitno, slobodno izabrano djelovanje koje se javlja u različitim oblicima.

Volontiranje predstavlja doprinos svih uzrasta svojoj zajednici ulažući slobodno vrijeme u organizacije građanskog društva, klubove za mlade, bolnice, sportske klubove, i tako dalje.

Godinom volontiranja proglašena je 2011. godina s ciljem pomoći državama članicama EU, te regionalnim i lokalnim zajednicama i građanskom društvu u ostvarenju sljedećih ciljeva:

izgradnji pozitivnog i poticajnog volonterskog okruženja u EU jačanju volonterskih organizacija i poboljšanju kvalitete rada vrednovanju i prepoznavanju volonterskih aktivnosti jačanju svijesti o vrijednosti i važnosti volonterskog rada.

Europska godina volontiranja trebala bi omogućiti volonterima i volonterskim organizacijama da se upoznaju i saznaju za najbolje načine djelovanja u drugim zemljama. Tijela javne vlasti moći će usvojiti nove spoznaje o volonterstvu i načinima kako volonterski rad učiniti lakšim. Građani koji ne znaju mnogo o volontiranju moći će o tome više saznati, te možda i sami jednom postati volonterima. Naposljetku, cilj je ove europske godine volonterima odati priznanje.

U organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Općine Bistra i 25. Samostalne družine izviđača Bistra, održat će se nacionalno okupljanje izviđača i volontera pod nazivom Zajedno za zajednicu, s ciljem obilježavanja Europske godine volontiranja.

Tim povodom, 11. i 12. lipnja 2011. godine, u Bistri će se okupiti više od 1 100 djece i mladih iz svih krajeva Hrvatske, kako bi zajedno naglasili doprinos koji volonteri ulažu u razvoj društva i zajednice.

Manifestacija se organizira kao nacionalna aktivnost obilježavanja Europske godine volontiranja u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Zagrebačke županije, pod sloganom Zajedno za zajednicu.

Na aktivnosti će sudjelovati i gosti iz Finske, Njemačke i Slovenije, predstavnici Upravnog odbora Europskog foruma mladih, te Svjetske organizacije skautskog pokreta.

Kao dio programa predviđeno je i snimanje milenijske fotografije. Hrvatski izviđači će smisliti kraticu međunarodnog naziva Europske godine volontiranja (European Year of Voluneering) - EYV, oko kojeg će biti „zamotana“ crveno-bijela izviđačka marama Saveza izviđača Hrvatske.

Europska godina volonterstva u Hrvatskoj se obilježava kroz aktivnosti mnogih nevladinih udruga, znanstvenih i obrazovnih ustanova te tijela državne uprave.

 

Vijest je djelomično prenesena s portala Net.hr


www.skole.hr