2011-06-14 11:04:10

Totalna pomrčina Mjeseca - 15. lipnja 2011.

Pomrčina Mjeseca događa se kada Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, što je moguće samo kada je Mjesec u fazi uštapa (pun Mjesec). Pomrčina počinje 15. lipnja u 17 sati i 24 minute UT, odnosno u 19:24 po našem vremenu ulaskom Mjeseca u Zemljinu polusjenu. Ovaj dio pomrčine (koji se neće vidjeti iz Hrvatske) inače je teško uočiti jer Mjesec još uvijek prima svjetlo direktno od Sunca.

Najzanimljiviji dio ove pojave bit će vidljiv iz Hrvatske, kad Mjesec počinje ulaziti u Zemljinu sjenu u 20:22 h, a nekoliko minuta kasnije se pojavljuje na našem istočnom horizontu.

U 21:02 h već je čitav Mjesec u zemljinoj sjeni i tu ostaje do 23:02. Mjesec će najtamniji biti u 22:14 h.

Točno u ponoć Mjesec će potpuno izaći iz sjene, nakon čega će još oko sat vremena izlaziti iz teško primjetljive polusjene. Nešto prije jedan sat ujutro na nebu će svojim punim sjajem bliještati puni Mjesec.

Razlozi nastanka pomrčine mogu se objasniti najjednostavnijom geometrijom. Mjesec nema vlastiti izvor svjetlosti, već ga na nebu moguće vidjeti zato što ga obasjava Sunčeva svjetlost. Za vrijeme pomrčine Sunce, Zemlja i Mjesec se nalaze točno u liniji tako da do Mjeseca ne dopire direktna Sunčeva svjetlost jer se nalazi u Zemljinoj sjeni.

Ipak Mjesec nikada ne pada u potpuni mrak, već poprima crvenkastu boju, jer dio Sunčeve svjetlosti „zaobilaznim“ putem dođe do Mjeseca. Crvena boja se kod pomračenog Mjeseca javlja iz sličnih razloga zbog kojih je i Sunce na zalazu crveno.

Najveći dio Sunčeva svjetla se rasprši na česticama atmosfere. Kroz atmosferu prođe samo jedan dio crvenog dijela spektra, tako da crvena svjetlost slabo osvjetljava Mjesec dok je u Zemljinoj sjeni.

Boja koju Mjesec može poprimiti može biti narančasta, crvena, a ponekad čak i tamno smeđa ili tamno siva, a ovisi o tome koliko je Mjesec duboko u zemljinoj sjeni te o uvjetima u Zemljinoj atmosferi.

Potpuna pomrčina Mjeseca je pojava koja se može opažati bez ikakvih optičkih pomagala, a može se opažati sa bilo kojeg mjesta na Zemlji sa kojeg se na nebu u tom periodu vidi Mjesec.

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica Astronomskog centra Salona.


www.skole.hr