2011-06-16 09:35:00

Ljeto u knjižnici Ivane Brlić-Mažuranić u Zagrebu

Za mlađe članove koji ljetne praznike provode u Zagrebu u Knjižnici Ivane Brlić Mažuranić  je za srpanj i kolovoz 2011. godine pripremljen niz kreativnih i edukativnih radionica, igraonica, pričaonica i sl. Ovisno o temi, druženja su namijenjena različitim uzrastima, a cilj je svakog od njih potaknuti djecu na razvijanje kreativnosti, na usvajanje i prezentiranje novostečenih vještina i znanja.

Program - srpanj 2011. Folka ljeti

Fotografska radionica Folka ljeti održat će se 7. srpnja od 17 do 18 sati. Djeca će fotografirati motive iz Folnegovićevog naselja te će zajedničkim snagama i uz pomoć informatora napraviti PowerPoint prezentaciju. Radionica je namijenjena djeci viših razreda osnovne škole.

Stara škrinja

Etnološka radionica "Stara škrinja" prilagođena je djeci nižih i viših razreda osnovne škole. Održat će se 14. srpnja (četvrtak), od 17 do 18 sati. Djeca će izrađenu škrinju oslikati starinskim motivima, onakvim kakvim su nekada škrinje bile ukrašene, a radionica će biti popraćena pričama o funkciji i namjeni starih škrinja.

Wushu i tai chi

"Wushu i tai chi" je sportska radionica wushu-a i tai chi-a koju će voditi Nikolas Maričić Wolf, a održat će se 21. srpnja od 17  do 18 sati.

Radionica drevnih kineskih vještina uz predavanje sadržavat će i praktični dio. Namijenjena je svim osnovnoškolskim uzrastima.

Wushu u doslovnom prijevodu znači “borilačka vještina”. To je sportski sustav koji se sastoji od rutinskih vježbi i slobodnog sparniga. Tai chi je samo dio te kompleksne vještine, a zasniva se na blagim i plemenitim vježbama za tijelo i um, a može se koristiti i za samoobranu (tada su u upotrebi eksplozivniji pokreti).

Morska stvorenja

Likovna radionica "Morska stvorenja" održat će se 28. srpnja od 17 do 18 sati, a na radionici će se pomoću prozračnog akvarela i tuša dočarati morske dubine i bića koja tamo žive. Namijenjena je učenicima nižih razreda osnovne škole.

Program - kolovoz 2011. Antičke grčke vaze 

Radionica je namijenjena djeci viših razreda osnovne škole, a zamišljena kao poučna kreativno-likovna radionica kroz koju će se djeci približiti  način na koji se izrađivala lončarija u antičkoj Grčkoj te kako su je stari Grci ukrašavali.  Održat će se 11. kolovoza od 17 do 18 sati. Svako će dijete napraviti svoju antičku vazu od kaširanog papira i balona, a potom je ukrasiti antičkim motivima. Najbolja lončarija proizvodila se u gradu Ateni, a posude su služile za čuvanje ulja, vina ili vode.

Priče iz cijeloga svijeta

Pričaonica je namijenjena djeci nižih razreda osnovne škole, a održat će se 18. kolovoza od 17 do 18 sati. Nakon pročitanih priča npr. iz Meksika, Nizozemske, Perzije... slijedi razgovor o poukama svake od njih. Inspirirana pričama, djeca će crtežima prenijeti dojmove na papir.

Aboridžinska slika

Cilj je radionice približiti djeci domorodačku/aboridžinsku kulturu na području Australije. Učit će kako naslikati sliku stilom australskih Aboridžina gdje prevladavaju živahni točkasti uzorci i tople zemljane boje što je tipično za aboridžinsku umjetnost. Za slikanje će se koristiti akrilne boje ili tempere toplih tonova i vatirani štapići. Radionica je namijenjena djeci viših razreda osnovne školea na rasporedu je 25. kolovoza od 17 do 18 sati.

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica Knjižnica grada Zagreba.


www.skole.hr