2011-06-16 12:08:44

CU'FUS - Cirkuski Ulični Festival/ Samobor

Prvi Cirkuski Ulični Festival U Samoboru - CU'FUS održat će se od 17. do 19. lipnja. Mnoštvo artista u centru grada izvodit će cirkuske ulične predstave i kroz igru s posjetiteljima, smijeh i veselje, zbližit će sve generacije. Cirkusanti, žongleri, klaunovi, muzičari i slični artisti nastupat će na tri lokacije u gradu Samoboru.

Posjetitelji će se moći okušati u cirkuskim radionicama, gdje će imati mogućnost naučiti neke od žonglerskih vještina (lopte, čunjevi, diabolo, devilstick, monocikl) a nesvakidašnja glazba i predstave za djecu, koje i odrasli smiju gledati, pobrinut će se za ostatak ugodno provedenog dana.

Posebne atrakcije - slackline, ples na svili, natjecanje u branju maslačaka ili koprive dovodi program CU'FUS EXTREME.

Slackline je vještina hodanja po užetu. U ovom slučaju nije uže nego slackline, rastezljiva gurtna koja hodaču, osim održavanja ravnoteže, daje mogućnost izvođenja raznih skokova i akrobacija.

Ples na svili je vještina penjanja po tkanini i izvođenja figura na njoj. Izvodi se na dvije vertikalne široke trake tkanine dužine od pet i više metara.

Natjecanje u branju maslačaka ili koprive je tradicionalna samoborska igra u kojoj će se posjetitelji moći okušati od petka navečer do nedjelje popodne.

Cilj festivala je obogatiti kulturnu, turističku i zabavnu ponudu grada Samobora, te oživiti humoristični duh grada. Ovim festivalom, koji ugošćuje i jednog izvođača iz Italije, Samobor ulazi u maleni krug europskih gradova koji nude cirkus kao novi oblik kulturne i turističke ponude svojim sugrađanima i gostima.

CU'FUS je projekt triju udruga cirkusko izvedbene provenijencije koje se nalaze u Samoboru. To su ''Antuntun''-Udruga Za Rastjerivanje Dosade, kao nositelj projekta te Udruga ''Razbibriga'' i Udruga ''Tontorino''. Udruge ovim Festivalom žele proširiti i postaviti cirkusku umjetnost u svojem zavičaju kao uobičajenu, odnosno da cirkus u Samoboru bude 'pod normalno' i da se Samobor postavi na cirkusku kartu Europe.

Cjelokupni program dostupan je na stranicama cirkuskog uličnog festivala u Samoboru.

 

Vijest je prenesena s portala Culturenet.

 


www.skole.hr