2011-07-05 13:45:00

Festival plesa i neverbalnog kazališta - Svetvinčenat 2011.

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održat će se od 22. do 26. srpnja te ugostiti mnoge svjetski poznate plesne umjetnike, koreografe, pedagoge i plesače. Ovogodišnja edicija festivala bazira se na multimedijalnost u plesu i teatru objekta, što je zaokret u odnosu na prijašnje godine.

Ulazak drugih medija u ples i spajanje pokreta s video instalacijama te upotrebu novih tehnologija moći će se vidjeti kroz radove skupine The Original Tempo, glazbenika, plesača i vizualnih umjetnika iz Japana u pop eksperimentalnoj komediji Shut up, Play!!, u predstavi Protomembrana vizualnog umjetnika iz Španjolske Marcel.li Antunez Roce, koji je ujedno i jedan od osnivača La Fure dels Baus, te u predstavi Quia skupine Digital Tattoo u kojoj se videomappingom bavi Dean Bagar, hrvatski video umjetnik sa sjedištem u Berlinu.

Kroz teatar objekta predstaviti će se plesna grupa iz Španjolske Nats Nus s duhovitom predstavom za djecu i odrasle Tras Tos, Miet Warlop iz Belgije s predstavom Springville u kojoj su izvođački karakteri i objekti i ljudi, a njena glavna točka interesa je kako oni funkcioniraju u međusobnoj korelaciji, zatim grupa novog cirkusa, MyLaika koja je upravo u Svetvinčentu imala svoju kreativnu rezidenciju za novu predstavu Popcorn Machine, a po prvi put se predstavlja i plesna scena iz Makedonije, odnosno koreografkinja Risima Risimkin s predstavom A world in-between.

Već tradicionalno moći će se vidjeti i radovi s hrvatske plesne scene s koje će se predstaviti koreografi Roberta Milevoj, Ognjen Vučinić i Aleksandra Mišić, Andreja Široki i Iva Korenčić, Saša Božić i Petra Hrašćanec te Zagrebački plesni ansambl. Premijerno će biti izvedena predstava Tri none inspirirana upravo životom žena u Svetvinčentu, a moći će se vidjeti i video grupe Šikuti machine također iz Svetvinčenta.

Glavni dio programa održavati će se u Kaštelu i Art centru, ali će se veliki dio festivalske programacije, besplatno kao i svake godine, moći vidjeti na Trgu i u Loži.

Kao i svake godine održat će se edukativni dio programa, plesna radionica za amatere i profesionalce od 22. do 26. srpnja pod vodstvom Jasmine Prolić - „Plié, Tendu, Jeté“, te radionica cirkuserije za djecu i mlade koja je na rasporedu 25 i 26. srpnja pod vodstvom Cie My!Laika.

Detaljan program dostupan je na internetskim stranicama festivala.


www.skole.hr