2011-07-15 14:36:12

Održano svjetsko natjecanje RoboCupRescue 2011.

U turskom Istanbulu se od 5. do 12. srpnja održalo svjetsko natjecanje RoboCupRescue, na kojem su  se učenici varaždinske I. Osnovne škole Varaždinci okupljeni u ekipu Konto plasirali u najbolje mlade robotičare na svijetu.

Članovi ekipe su Julijan Martinčević, Ivan Kolarić, Filip Kuzminski, David Preložiček i Leo Pešut. U superfinalu ovog natjecanja u kategoriji do 14 godina u kojoj je bilo 33 tima iz cijelog svijeta ostvarili su maksimalan broj bodova i prvo mjesto podijelili s Japancima.

Natjecanja su trajala četiri dana. Treći  dan natjecanja izdvojile su se četiri najbolje ekipe na svijetu. U superfinalu su se formirali timovi, pa je japanska ekipa Advance 2 postala dio varaždinskog tima. Zadatak je bio spuštanje dva robota (jedan su izradili Varaždinci, a drugi njihovi kolege Japanci) u arenu gdje su morali uspješno zaobići jedni druge, sve prepreke na stazi i spasiti žrtvu.

U tri trke skupili su jednak broj bodova kao i suparnička najbolja ekipa pa se o tome tko će dobiti pobjednički pehar na kraju odlučivalo bacanjem novčića. Igru sreće je dobio suparnički tim.

Za rad varaždinski robotičara interes je pokazala konkurencija i to zbog jedinstvenog načina rada i tehnologije s kojom u Istanbulu nitko drugi nije radio.


www.skole.hr