2011-07-22 15:18:00

Zaštićeni otok - "luk" Sable Island

Sable je otok u vodama sjevernog Atlantika smješten na udaljenosti 300 kilometara od glavnog grada kanadske provincije Nova Scotia, Halifaxa. Oaza je nekolicine životinjskih vrsta. Izgled „luka“ u nepreglednom oceanu i prirodne osobitosti ovog otoka osigurali su mu mjesto interesa znanstvenika i ljubitelja prirode.

Posebnom državnom uredbom reguliran je broj ljudi koji godišnje mogu posjetiti otok, a za posjetu je potrebna posebna dozvola. Tijekom cijele godine na otoku boravi 5 ljudi, 4 iz kanadske službe za zaštitu okoliša i 1 istraživač. Broj se može povećati zbog stalnih dolazaka ljubitelja prirode, fotografa, znanstvenika...

Otok Sable nastao je kao posljedica otapanja ledenjaka prije 19 000 godina. Dužina otoka je 42 kilometra, a širok je samo 1.5 kilometara. Najvećim dijelom otok je sačinjen od pijeska, pa zbog snažnih vjetrova stalno mijenja svoj oblik. Na njemu se nalaze dva jezera pitke vode, obitava niska vegetacija i rijetke cvjetne biljke otporne na surove klimatske uvjete.

Najpoznatiji životinjski stanovnici otoka su konji. Oko 400 konja poznati su kao divlji konji otoka Sable koji to nisu. Imaju genetičke karakteristike domaćih konja, ali sad žive bez uplitanja ljudske pomoći u divljini.

U prošlosti, konji su odvoženi s otoka i služili za rad u rudniku ugljena na otoku Cape Breton ili za prodaju. Ali 1960. godine kanadska Vlada je zakonom zaštitila njihovu vrstu i sada slobodno žive u divljini. Najpogodniji naziv za te konje je feralni konji - konji domaćeg porijekla koji žive u divljini.

 

Tekst i slike su prenesni s portala Cudaprirode.com


www.skole.hr